Актуално

Фрапиращи пропуски допуснати при пешеходните пътеки у нас

„Данните от проверката на пешеходните пътеки показват фрапиращи пропуски”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Проверката беше възложена в края на миналата година и трябваше да установи съответствието на пешеходните пътеки от трите типа с нормативните изисквания. До момента са проверени близо 14 хил. пешеходни пътеки, като такава инспекция се прави за първи път.

Цацаров поиска регионалното министерство да изготви регистър на пешеходните пътеки, а лицата, които не си вършат работата, да бъдат сериозно санкционирани.

Повече от половината пешеходни пътеки в страната имат дефекти и дефицити, установила е проверката. Те трябва да бъдат отстранени до 30 юни, като при неизпълнение ще бъдат налагани глоби между 2000 и 7000 лв.

Сред дефектите са липсата на пътни знаци, обозначаващи пешеходна пътека, неправилно разположени пътеки с грешна сигнализация и маркировка.

Проверените пътеки от тип „зебра“ са 9975, неправилно маркирани от тях са 1501, а с най-много дефекти има в градовете Пазарджик, Хасково, Бургас, Благоевград и Стара Загора. Неправилно разположени пътеки от този тип са 18 процента, като във Варна, Кюстендил, Перник и Стара Загора са най-много.

Според данните 53 процента от пешеходните пътеки са разположени на разстояние по-малко от 250 метра една от друга, като в София-град този дефект е най-често срещан, следван от Варна, Бургас, Благоевград, Велико Търново и други. За този тип пътеки липсват 5000 знака за обозначаване, най-много в Бургас, Варна и Пазарджик.

За втория тип пешеходни пътеки „зебра“ данните сочат, че от 2674 броя – 363 са неправилно маркирани, 45 процента са разположени на места, където движението не се регулира със светлинни сигнали – в градовете Русе, Пазарджик, Добрич и Хасково са най-много. На разстояние по-малко от 250 метра една от друга са разположени 65 процента от пътеките в София-град те са най-много. Липсващите обозначителни знаци за този вид пътеки са 1414.

При третия вид, повдигнатите пешеходни пътеки, от 980 проверени, 244 са неправилно маркирани, при 642 липсва сигнализация.

Градовете, които са системни нарушите са Благоевград, Пазарджик, Стара Загора, Хасково и Варна.