Актуално

Гонят 13 гранични служители от софийското летище заради сериозно нарушение

Във  връзка със случая от 20 март, когато 42-ма пътници от полет от Франция са били пропуснати да влязат в страната през ГКПП Аерогара София без да бъдат проверени, по нареждане на премиера предприехме комплекс от мерки: разпоредена е вътрешна прповерка , започнато е дисциплинарно производство спрямо общо 13 служители, включително и ръководителите на смяна, на ГКПП-Аерогара София и на РДГП-Аерогари. Те ще бъдат отстранени от работа,  и на тяхно място ще работят подготвени екипи от Бургас и Варна, заяви министър Валентин Радев.

Въпреки забавянето на съобщението за случая по официален ред, проверките и редът на летището са засилени. По разпореждане на премиера предстои анализ на работата на граничните полицаи на Летище София във времето назад и е вероятно да има разместване и на други служители. Разпоредена е и проверка от Дирекция „Вътрешна сигурност“ за изясняване на случая в пълния му обем, както и дали има данни за умишлено поведение, каквато информация към момента няма. Дисциплинарната проверка ще отнеме няколко дни, за  да сме докрай прецизни по отношение на обстоятелствата., допълни Радев.

Въпреки грубата грешка, границите ни се пазят добре. В наш интерес е бързо да изчистим случая и да докажем, че границите са сигурни. Допълнителни мерки за сигурност са предприети във връзка с предстоящата среща на 26 март на лидерите на Европа и Турция във Варна, съобщи още министърът.

На фона на активната работа и ангажимент за контрол по границите – въздушни и сухопътни, инцидентът е немарливост по отношение на изпълнението на дейностите и създадената организация за сигурността на границата.  Безкомпромисни ще  сме към всяко нарушение, категоричен бе главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов

Директорът на ГД „Гранична полиция“  главен комисар Светлан Кичиков определи случая от 20 март като резултат от грубо нарушаване на правилата за извършване на гранични проверки и  контрол от страна на служителите, които не са били на местата си. При предприетите веднага след това мерки за проверки във всички системи е изяснено, че сред пътниците не е имало лица, издирвани по какъвто и да е повод. Пропускът от страна на граничните полицаи, нарушили Инструкцията за гранична проверка, е недопустим.  Фактът че сигналът за случилото се е подаден ден по-късно от ръководството на РДГП Аерогари говори, че може би е имало опит случаят да бъде прикрит и това предстои да  бъде изяснено, поясни Кичиков.