Актуално

ГДБОП неутрализира организирана престъпна група за имотни измами

Под ръководството на Специализираната прокуратура МВР е извършило действия за неутрализиране на организирана престъпна група за измами с имоти. Задържани са петима участници в престъпната схема.

Лидерът и четиримата участници в престъпната група са привлечени като обвиняеми. На трима от тях Специализираният съд е наложил мярка „задържане под стража“, на техен съучастник, дал показания пред съда, е  наложена мярка „парична гаранция“. Престъпната дейност на организираната група, занимавала се с имотни измами, е установена след проведено близо седеммесечно разследване на ГДБОП по оперативна информация за извършване на незаконна лихварска дейност.

В процеса на предварителните действия е установено, че лидерът на групата и четиримата му съучастници са се занимавали с разнообразна дейност, основната от която е била имотни измами. Изяснен е и механизмът, по който била изградена престъпната схема, действала основно в района на столичния квартал „Люлин“. Част от членовете на групата търсели и намирали необитаеми жилища. Техният лидер, чрез широк кръг от познати, установявал починалия собственик, придобивал данни за него, както и дали няма наследници. Тогава пристъпвал към придобиване на жилището – чрез „бушони“ – хора, които нямат доходи или са зависими, изготвяли завещание от името на починалия собственик. Затова те получавали минимална сума. С така подготвените саморъчно написани завещания, лидерът пристъпвал към придобиването на чуждия имот, минавайки през няколко нотариуса, без да буди съмнение. Сумата от покупката отивала директно при него, който разпределял и парите сред останалите участници.

По първоначални данни по този начин престъпната група е придобила 10 апартамента в квартала. В хода на проведената операция са извършени над 30 претърсвания на жилища и автомобили и лични обиски на лица, откъдето са иззети множество документи, нотариални актове и банкноти в левове с различен номинал. По думите на гл. комисар Ивайло Спиридонов установената организирана група е емблематична за такива, наблюдавани от ГДБОП. Доказването на тяхната престъпна дейност е изключително трудно с оглед на факта, че няма подали жалба лица. Разкриваемостта им ще е приоритет в съвместната работа на ГДБОП и Специализираната прокуратура, уточни Иван Гешев- административен ръководител на СП, защото този сегмент е изключително чувствителен за хората. Ще продължат и действията по разкриването и на типа измамни схеми, при които след спечелено доверие на реални собственици, имотът им се продава и те остават на улицата, допълни Гешев. Той благодари на ГДБОП за положените усилия при събирането на доказателства в рамките на реализацията.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 321 вр. чл. 209 от НК в Специализираната прокуратура. Работата по документирането на престъпната дейност на групата продължава, ще се изяснява и ролята на участието на институциите, откъдето тя е получавала и събирала информация за чуждата собственост.