В съда

Младежите, пребивали системно 3-годишно дете, получиха по 6 години затвор

Състав на Върховния касационен съд с председател Галина Захарова и членове – Жанина Начева и Бисер Троянов потвърди присъдите от по шест години затвор, постановени от Софийския апелативен съд (САС) за двамата младежи Патрик Първев и Александър Донов, които през 2015 година пребиха почти до смърт 3-годишния Христо Велински, съобщава „Правен свят“.

През ноември 2016 година Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Донов и Първев за опит за умишлено убийство на малкия Христо. Към обвинението бяха добавени още два квалифициращи признака, включително и за проявена особена жестокост. На първа инстанция обаче двамата бяха оправдани по обвиненията в опит за умишлено убийство, бяха признати за виновни в системно нанасяне на тежки телесни повреди и осъдени всеки на по шест години затвор.

По-късно САС потвърди почти напълно присъдата на първоинстанционния съд, като измени само частта, в която Първев и Донов са осъдени да изтърпят наказанието си в затвор от закрит тип, а сега ВКС напълно я потвърди.

В обвинителния акт срещу двамата беше записано, че през 2015 година майката на малкия Христо – Невена Велинска работела като музикант по увеселителни заведения на чуждестранни кораби. По тази причина през лятото на същата година се договорила със свой познат да полага грижи за 3-годишния й син, а при невъзможност от негова страна, това да се осъществява от синът му- Александър Донов в обитаваното от нея тогава жилище в столичния квартал „Зона Б-19“ бл. 13-14, вх. Б, ет. 18, ап. 152. Конкретно осъденият Донов бил представен от майката на Христо и на съседката си като човека, който ще се грижи за детето.

В крайна сметка грижите за 3-годишния Христо поел Александър Донов. Без да уведоми майката на Христо (включително – в нито един от ежедневните разговори с нея по „Скайп“) и без нейното съгласие, Донов поканил при себе си приятеля си Патрик Първев. Двамата се настанили заедно в жилището, като преспивали там всяка вечер.

В своето решение ВКС е потвърдил мнението на въззивния съд, че по делото са установени явни материални следи от физическа и психическа агресия спрямо детето по време на отглеждането му от двамата подсъдими.

За времето в рамките на седем до десет дни преди 20.07.2015 г. на детето били причинени множество кръвонасядания по лицето, двете бедра и лявото коляно. Множествеността и различната локализация на кървавите петна от детето в жилището изключват кървенето да е било само от един инцидент, което свидетелства за системността на нанасяните му удари. Именно след един от тези случаи детето се оказа в болница, където лекарите с усилие спасиха живота му.

Към момента Първев и Донов се намират в ареста и предстои присъдата им да бъде приведена в изпълнение.