Актуално

Ердоган се надява периодът на лоши отношения между Турция и ЕС да е в миналото

Надявам се вече периодът на лоши отношения между Турция и ЕС да е останал в миналото. Това каза снощи турският президент Реджеп Тайип Ердоган след срещата ЕС-Турция в резиденция „Евксиноград“ във Варна.

Турският президент обяви, че по време на срещата е била обсъдена възможността отношенията между Турция и ЕС да станат по-интензивни. Ердоган изтъкна, че кандидатурата на Турция за член на ЕС е подадена през 1963 г., а през 2018 г. все още Турция е само кандидат-член и затова трябва да се направи стъпка към ускоряване на преговорния процес.

Реджеп Ердоган посочи, че Турция изпълнява своите ангажименти по отношения на борбата с тероризма. Той отчете, че в момента на турска територия се намират около 3 милиона бежанци, а с тези от Ирак стават 4 милиона.

Затова турският президент настоява ЕС да изплати втория транш от обещаните и договорени 3 млрд. евро. По думите му тези средства ще улеснят живота на бежанците. „За сирийците в нашата страна ще бъдем много улеснени“, каза Ердоган.

Турският президент наблегна, че очаква да се либерализира визовият режим за турските граждани за ЕС и затова той настоява по-скоро да бъде финализирана работата по този въпрос.

Борбата с тероризма е друг много важен въпрос, смята още Ердоган, защото Турция е била цел на редица терористични организации като ДАЕШ, ПКК и други. Според него антитерористичните операции, които Турция провежда, помагат за сигурността на турските граждани за това Турция не трябва да бъде критикувана за провеждането на тези операции. „Очакваме силна подкрепа и не трябва да търпим неоснователни критики от ЕС по този въпрос“, заяви Ердоган.