В съда

Прокурор: Цветан Василев политизира делото КТБ. Защитата: Държавата е срещу банкера

Единственият шанс Цветан Василев да не бъде екстрадиран е да придаде политически елемент на делото. Мнението е на ръководителя на спецпрокуратурата Иван Гешев по повод процеса КТБ, чието поредно заседание бе вчера.

Според Гешев европейската конвенция за екстрадиция защитавала Василев, да не се превърне в политически репресирано лице. А, че той политизирал процеса, ставало ясно от писмата на банкера до съда и позоваването на закона „Магнитски“.

Разликата между Цветан Василев и Георги Димитров са 4 млрд., повтори тезата си Гешев и надгради, че Димитров се е защитавал сам, а Василев се страхува да се изправи пред съд в ЕС.

Прокуратурата допусна възможността защитата да опита да дискредитира свидетели. Данни за това вече били отделени в други дела, посочи Гешев и цитира данни, според които свидетели срещу Василев са притискани да се откажат от показанията си. В папките по делото имало и писмени указания да се компрометират свидетели. За профилактиране на друг пък били платени 200 000 лева.

Защитата отговори, че държавата, в лицето на управляващите, е срещу банкера. Адвокат Константин Симеонов заяви, че това било видно от начина, по който била съборена КТБ. Това станало с помощта на прокуратурата.

Спечелиха тези, които разпарчетосаха активите на банката, каза Василев и посочи поименно Бойко Борисов, Делян Пеевски и Сотир Цацаров. След това посъветва Иван Гешев да се запознае какво точно е Законът „Магнитски“, защото той е свързан с нарушени човешки права по отношение на корупция. Един от елементите на делото за екстрадиция е свързан с политическата нотка на разследването у нас, посочи още защитата и припомни тезата си, че прокуратурата изпратила много противоречиви документи в Сърбия. Така местният съд се чудил какво да ги прави. Той изрази надежда делото за фалита на КТБ все пак да тръгне.

Снимка: БНР