Актуално

Депутат от ГЕРБ подаде оставка, проверяват го за неплатени данъци

Народният представител от ГЕРБ Димитър Гамишев е подал заявление за напускане на парламента. Причината е, че прокуратурата е започнала проверка в негови фирми за неплатени данъци. Случаят стана повод за размяна на декларации между ГЕРБ и БСП в парламента.

Настояваме ръководството на ГЕРБ да вземе решение по случая с депутата Димитър Гамишев, което да отговаря на интересите на българските граждани. Неприемливо е да има политически чадър върху народни представители от ГЕРБ, които нарушават закона. Това обяви в декларация от името на левицата Николай Бошкилов.

Когато се твърди, че борбата с корупцията и контрабандата е реална и липсват милиарди левове от държавната хазна, първото, което трябва да се направи от управляващите от ГЕРБ, е да погледнат в собствената си градина и да изкоренят плевелите си от нея, обяви депутатът.

Гамишев е общински координатор на ГЕРБ-Гоце Делчев и народен представител. По думите на Спас Гърневски, актът му е във връзка със започналата от НАП проверка, за да разсее всякакви съмнения за спъване на разследването.

С депозираната оставка на Димитър Гемишев ГЕРБ за пореден път дава пред вас и българските граждани ясно и точно послание, че е демократична и отговорна за делата си партия и при най-малко съмнение хората депозират оставките си, не се крият зад имунитети, посочи Спас Гърневски. И на свой ред попита социалистите кога те ще бъдат  на нивото на ГЕРБ.

Достойна, морална постъпка. Така председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов определи пред журналисти в Народното събрани решението на Димитър Гамишев да подаде оставката си като депутат заради проверката на НАП във връзка с прехвърляне на негова фирма и съмнения за ДДС измама.

В разговор с Цветанов Гамишев е заявил, че иска да подаде оставка, за да няма петно върху партията, правителството, парламентарната група.

В момента в цялата страна се провеждат отчетно-изборни събрания, има номинации – колегите ще решат, така зам.-председателят на ГЕРБ коментира бъдещето на Димитър Гамишев като координатор на структурата в Гоце Делчев. От тази гледна точка, подчерта Цветанов, ви давам пълна гаранция, че няма да е ръководител на общинската структура, окончателното решение кой от номинираните да я оглави, ще вземе Изпълнителната комисия (указанията са за по три номинации във всяка организация).

БСП веднага избързаха да коментират, смятам, че позицията на Спас Гърневски беше ясен знак да видим БСП, когато говорят за морал, дали те самите са проявили такъв по отношение на техните представители в 44-то НС, добави Цветан Цветанов. Говорим за съмненията за купуване на гласове, няма народен представител, който да е приватизирал дружество по начина, по който го е направила Корнелия Нинова, изброи примери той.

При разговора Димитър Гамишев му е казал, че когато е влязъл в политиката, е решил да се освободи от бизнеса си и тогава е прехвърлил фирмата на въпросния човек, когото не познава като малоимотен. След това вече не е поддържал никаква комуникация с него и не знае дали има задължения.