Актуално

Посланик Бойко Коцев се връща в Москва след Великден

Бойко Коцев ще се върне в Москва след великденските празници, обяви на пресконференция министър-председателят Бойко Борисов след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

„Тъй като в последните дни ескалира напрежението, независимо, че на няколко пъти още от Брюксел изказахме своята теза и обяснихме как ще действаме. Въпреки всичко, за да не изглежда еднолично, използвахме Консултативния съвет по сигурност в Министерския съвет с всички служби, представители на президентството, извикахме на консултации посланика ни от Москва Бойко Коцев. Изводите са, че първо, с моето гласуване в Съвета на ЕС 28-те държави, гласувахме за извикване на консултации за един месец или 4 седмици на нашия посланик на Европейския съвет в Москва“, заяви Борисов. По думите му досега е провел няколко разговора с него като председателстващ в момента Европейския съвет.

„В НАТО също сме дали своя глас. Показали сме на практика своята пълна солидарност към Великобритания. Като председателстващи Европейския съвет, трябва да запазим канала за комуникация така, както направихме в една свръх напрегната ситуация в нашия регион в момента с Турция, да направим същото и с Русия. Това влиза и в нашите задължения включително. Извикването на консултации в дипломацията е практика, която показва, че обръщаме сериозно внимание. Дори когато имаше Студена война, нещата бяха далеч по-кротки и спокойни с разделителни линии и със сфери на комуникацията“, допълни той. Премиерът изрази надежда това да се отрегулира.

„От месеци наред аз предупреждавам, че тази ескалация ще продължи. Неслучайно в наше съседно Косово продължава ескалацията и продължава да се говори в разговорите на президента Путин с президента Вучич за действия, които ми напомнят тези отпреди 20 години. Пази Боже да се случи подобно нещо пак на нашите граници. Действията на Турция, конфликта им с Гърция, не виждам как и Кипър ще го решат за икономическата зона, тъй като находищата са големи. Тлеещият конфликт, който по никакъв начин не е разрешен в Украйна – това са все неща в нашия регион“, подчерта Борисов.

„Имаме пълна подкрепа за Великобритания, декларирана в нашите гласувания и в същото време ясно решение, че г-н Коцев ще бъде тук за една седмица, тъй като на 8 април има голяма изложба на Светлин Русев в Москва. Тогава той ще се завърне там – след великденските празници“, коментира премиерът.

Поздравявам г-н Борисов за решението да се изчакат доказателствата, фактите и да не се експулсират руски дипломати, както и да не се отзовават наши. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след председателски съвет в Народното събрание. „Имаме нужда от истина, от доказателства. Имаме нужда, както той казва от запазване на канала за диалог не само между нас и Русия, между Европа и Русия. Надяваме се като председател на Съвета на ЕС, България да поеме това посредничество и да бъде мост между Европа и Русия в името на мира и спокойствието на всички народи в Европа“, допълни Нинова.

Към настоящия момент със заявената позиция на министър-председателя не се налага излизането с декларация от парламента. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след председателския съвет по случая „Скрипал“.

„Днешното решение на министър-председателя е на база проведения Съвет за сигурност. Информацията, която са обсъждали, не е достояние за народните представители“, посочи той. „На БСП им хареса само позицията на премиера, че към настоящия момент няма да се гонят дипломати от България. На председателския съвет прочетох основните акценти от решението на Съвета. БСП не бяха много дружелюбни това нещо да намери място в декларацията“, обясни Цветан Цветанов. „Единственото, за което изразиха пълното си задоволство и подкрепиха премиера е за това, че няма да гоним руски дипломати“, допълни той. „Нямам абсолютно никакви съмнения във фактите, с които Великобритания разполага, и с това, което те казват и отстояват“, каза още Цветан Цветанов.