Актуално

Зърнопроизводителите се отказаха да протестират

След среща при премиера Бойко Борисов зърнопроизводителите няма да протестират. Това стана ясно на брифинг след срещата в министерския съвет. Председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводитлите Костадин Костадинов благодари на премиера и на земеделският министър Румен Порожанов за разрешаването на този проблем. „За момента той е решен“, добави той. По думите му се отменя и предвиденият протест, който щеше да се състои на 3 април.

На 26 март на извънредно заседание УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите взе решение на 3 април да бъдат блокирани пътищата в страната в знак на протест срещу проектозакона за горивата. От браншовата организация уточниха, че с проектозакона на земеделците се вменяват неприложими изисквания и се налага тежък финансов и бюрократичен режим на регистриране. Зърнопроизводителите настояха чрез декларация до парламента и правителството да бъдат изключени от обхвата на Закона за горивата и заплашиха, че ако това не се случи, са готови да докарат тежките машини в София.

На 31 март след среща с министъра на земеделието Румен Порожанов и председателя на НСЗКБ, Управителният съвет на НАЗ реши да възложи на юристите на земеделския сектор, съвместно с юристите на МЗХГ, да разработят предложения за изменения на законопроекта за горивата, така че земеделските производители да не бъдат натоварвани с излишни изисквания извън съществуващата регулация по Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.

На днешната среща с министър-председателя трябваше да бъдат обсъдени разработените предложения.

Намерихме промени в Закона за горивата, чрез които да заложим земеделския производител като потребител, а не като търговец, каза на брифинг след срещата министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. „През последните няколко дни имахме много интензивни разговори, свързани със законопроекта за горивата. Разговорите бяха в контекста на третирането на земеделските производители в този закон. Това, което създаде известно напрежение, беше формулировката, че земеделският производител се третира като търговец, съгласно закона и в рамките на това има доста регулации, които той трябваше да изпълни. Тези регулации нарушаваха съществуващия режим, който смятаме, че работи много добре, включително и в контролната си част“, заяви Порожанов.

По думите му са се създавали предпоставки за допълнителна административна и финансова тежест, която в много случаи не е оправдана. „Имахме много разговори. Благодаря на г-н Емил Димитров за това, че се включи във всичките тези разговори, включително и вчера в МЗХГ, за да намерим промени в закона, чрез които да заложим земеделския производител като потребител, тъй като в последните години този сектор е на светло с ясни правила, ясно платени данъци и акцизи“, допълни той.

Попитан за коментар за това, че животновъди от Пловдив са поискали да се въведат държавни кланици и регламентирани държавни цени по отношение на изкупното месо, Порожанов заяви: „На вас как ви звучи това нещо? Подобно предложение не е идвало при мен. Връщаме 25-30 години назад, но ако има такова предложение, аз ще го обсъдя с тях. При мен такова не е идвало“.