Актуално

Цветанов: Комисията по досиетата трябва да прерасне в Институт за национална памет

Може би трябва да определим срок, в който Комисията по досиетата трябва да прерасне в Институт за национална памет, предлага председателят на вътрешната комисия към Народното събрание Цветан Цветанов. Той откри кръгла маса „Комисия по досиетата – настояще и бъдеще“, организирана със съдействието на фондация „Конрад Аденауер“.

След 25 години отново говорим за досиета за съжаление, отбеляза Цветанов. Според него обаче през тези години действията за реално предаване на досиетата на комисията са били недостатъчни и това по думите му поставяло въпрос дали някои от тях не са били прочистени, дали в тях е всичко, което е имало до 1988-1989 г.

През 2010 г. над един милион единици от архива на МВР бяха предадени на Комисията по досиетата, разширихме обхвата на проверяваните, като включихме проверки за виновните за  банковите фалити през прехода, приватизационните сделки, отбеляза председателят на вътрешната комисия.

Отвори се дебат дали комисията беше изпълнена със съдържание, НС винаги е разглеждало отчетите за дейността й, има разделение докога трябва и дали трябва да продължи да работи комисията, добави още Цветан Цветанов.

Над 287 хиляди лица до момента е проверила Комисията за принадлежност към бившите „Държавна сигурност“ и разузнавателните служби на Българската народна армия, пикът на проверките е бил през 2008 г., 2011, 2016 г. , които съвпадат с изборни периоди у нас, отчете председателят й Евтим Костадинов.

Установена е принадлежност към службите на 15 192 души, оповестени са 12 404 лица. Разликата в цифрите се обяснява с разпоредба в закона, който не разрешава оповестяване на информация за починали хора и такива до 18 години, уточни Костадинов.

В полза на комисията са приключили 286 дела от образуваните общо 384, отменени са решения едва по 41, информира още председателят.

КС и Съдът по правата на човека в Страсбург единодушно констатират, че дейността на комисията и самата комисия са необходими на обществото, подчерта Веселин Вучков, университетски преподавател и бивш вътрешен зам.-министър.

Депутатът от левицата Красимир Янков подчерта, че е време за трансформация на комисията в Институт за национална памет. Трябва да бъде заложен принципът за политическа неутралност, в същото време за запазване честта и достойнството на наследниците, да се разграничат лицата, работили в полза на държавата, от тези, доносничили за лична облага, обясни той.

Ако архивът на комисията прерасне в нова институция, ще имаме изключителен архив, който да е достъпен, в същото време ще е силна образователна мрежа, която да възстанови връзката между знанието, истината и начина, по който тя излиза наяве пред българското общество, убедена е Евелина Келбечева от Американския университет в България.

В подкрепа тя цитира данни от изследване, според което 30 на сто от българите между 18 и 35 години искат да живеят в комунизма, за 30 на сто Съветската армия е освободител, 87 процента не знаят нищо за горяните, 64 не знаят нищо за инвазията на Варшавския договор в Чехословакия, 51 на сто не са чували за Георги Марков.

Проучване в Русия в края на 2014 г констатирало, че 51 на сто вярват, че Ленин е най-лоложителната фигура в съветската история, 27 на сто смятат, че има негативна роля, само 9 процента намират ролята му за изцяло негативна.

Статистика от шейсетте години на миналия век, цитирана също от Келбечева, свидетелства за милиардите, които страната ни плаща за участие във втората фаза на Втората световна война – 133 млрд. 280 млн лв., което е 1 млрд. златни франка, и надхвърля три пъти приходите на националния бюджет. Равносметката, според нея е, че все още сме жертва на едно добре организирано политическо невежество, което може да бъде преодоляно, ако има политическа воля.

Торстен Гайслер, ръководител на Бюрото на фондация „Конрад Аденауер“ в България, подчерта, че досиетата съдържат много „експлозивен“ материал. Над 7 милиона молби за проверка са подадени до началото на 2018 г. в немската агенция за осмисляне на комунистическото минало, информира той.

Снимка: БНТ/БТА