Актуално

Двама тежки престъпници избягаха от Софийския централен затвор

Двама въоръжени затворници нападнаха охраната и избягаха вчера от Софийския централен затвор. Бягството е станало в 15:45. Избягалите са Радослав Колев, рецидивист, осъден на лишаване от свобода на 26 години за убийство и Владимир Стефанов, рецидивист, осъден на лишаване от свобода на 30 години, за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама служители на МВР.

Избягалите са преодолели съпротивата на трима надзиратели, като са ги заплашили с хладно оръжие – нож и огнестрелно оръжие, и са произвели три изстрела с пистолет, съобщи пред журналисти Николай Проданов, заместник-министър на правосъдието.

Назначена е проверка и тепърва ще се разбере точно при какви обстоятелства е извършено бягството и чия е отговорността, добави той. Издирването на затворниците е започнала веднага, но по тях не е стреляно, защото затворът се намира в центъра на столицата.

Оръжието, ползвано от затворниците, не е взето от охранителите, придобито е по друг начин, каза заместник- министърът.

Инцидентът е станал, когато на затворниците са давани вещи от техни близки. Сред  вещите, които е трябвало да бъдат внесени в затвора е имало и телевизор, който е сред вещите, които са в списъка за получаване.

Проверката на надзирателите се прави по методика и тя ще бъде спазена, каза Николай Проданов. Българските затвори имат повече от 100 години история в и тази рамка има многобройни бягства, посочи той. По думите му вероятно пред затвора са ги чакали техни близки, които са им помогнали да избягат.

Образувано е досъдебно производство по чл. 297 НК (бягство на затворници), като предмет на проверка са и действията на охранителния състав в затвора в София.  По първоначални данни, бягството е извършено и чрез заплаха на дежурни надзиратели с огнестрелно оръжие, с което затворниците са разполагали, като по този начин са преодолени няколко поста в корпуса  на Затвора София.

На място в Затвора в София са изпратени двама прокурори от СГП, като действията по разследването се извършват от СДВР. Координират се действия с МВР за издирване на бегълците.

СДВР призовава гражданите, които разполагат с допълнителна информация за издирваните, да сигнализират при гарантирана анонимност на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР.

От дирекцията предупреждават гражданите да сигнализират веднага, в случай че забележат двамата мъже. По данни на полицията те са агресивни, възможно е да са въоръжени и да окажат съпротива. На сайта на МВР са качени снимките на двамата избягали затворници.

Снимка: БНР/БГНЕС