Актуално

Главният прокурор: Срещу Инерком не се водят досъдебни производства, преписки и дела

Към момента няма досъдебни производства и преписки, които да се водят срещу Гинка Върбакова и Славчо Върбаков. Няма и такива, които да се водят срещу юридическото лице „Инерком България“ ЕАД. Освен това по отношение на „Инерком“ не се водят и каквито и да било дела. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на заседанието на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България.

Имената на Гинка и Славчо Върбаков се появяват при търсене в унифицираната информационна система на прокуратурата, защото те са били страни по лизингови договори. Цацаров изрично уточни, че това е информация за преписки и дела, които имат отношения към лицата – т.е. търсене на базата на показател име на физическо лице и наименование на юридическо лице. По този показател се получават всички преписки и дела, които са независимо от качественото на лицата.

Главният прокурор посочи, че срещу Славчо Върбаков е било повдигано обвинение участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, но в последствие само спрямо него е било прекратено, като за останалите членове на групата е внесен обвинителен акт в Специализирания наказателен съд.

По-рано финансовият министър Владислав Горанов заяви, че българската държава няма намерение по какъвто и да било начин да участва в придобиването, частично или изцяло, в започналата и неприключила сделка при оформянето на собствеността на активите на ЧЕЗ на територията на България..

Горанов допълни, че изпълнителната власт не възнамерява да се намесва със законодателни инициативи или по друг начин в частно-правните отношения, които дори са извън юрисдикцията на българското право. Той обяви, че тази позиция до голяма степен е съгласувана с министър-председателя Бойко Борисов.

Финансовият министър припомни, че след като се е появила първата информация за подписването на предварителен договор между ЧЕЗ и „Инерком“ за продажбата на активите на ЧЕЗ в България обществената реакция и въпросът е бил къде е ролята на държавата в една подобна сделка. Това е провокирало премиерът Борисов и членове на правителството да инициират среща със собственика „Инерком“ Гинка Върбакова, където са поискали информация за сделката и дали е възможно българската държава да стане част от тази сделка. Тогава от страна на собственика на „Инерком“ е била заявена готовност да допусне българската държава в сделката под една или друга форма, като обаче не са били обсъждани конкретни методи или ресурси, с които държавата да се включи в подобна сделка. Освен това тогава от собственика на българското дружество е било обявено, че подобна информация не може да бъде коментирана преди съгласието на чешката страна, с която имат договор за конфиденциалност. След тази среща, в отговор на обществените очаквания, правителството е обявило готовност за намеса на българската държава в тази сделка. Уговорката е била Гинка Върбакова да проведе разговор с чешката страна дали тя е готова да допусне българската държава в тази сделка.

Официален отговор по този въпрос до момента към българското правителство все още няма нито от българската фирма, нито от страна на чешката фирма. „Въпреки обществения интерес, ние не смятаме, че това е методът за защита на интересите на българските граждани – т.е. включването на българската държава в една подобна сделка“, изтъкна Владислав Горанов.

Снимка: БНТ/БТА