Системата

Съдия от Русе окончателно оправдан за опит за взимане на подкуп

Върховният касационен съд потвърди присъдата на Софийският апелативен съд и обяви за невинен обвинения в опит за получаване на подкуп съдия от Русе Николай Стефанов. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщава „Дневник“.

Делото е образувано по касационен протест на Софийската апелативна прокуратура (САП) и жалба на частния обвинител срещу решението на САС, с което Стефанов повторно е оправдан. Тричленният състав на ВКС приема касационния протест на САП и жалбата на частния обвинител за допустими, но неоснователни. Върховните съдии намират за неоснователни оплакванията в протеста и жалбата за това, че не са оценени всички доказателства

Съдията от Русе беше подсъдим по обвинение за искане и опит за получаване на подкуп, както и за изнудване на частния обвинител адвокат Свилен Стефанов. На първа инстанция Николай Стефанов беше осъден условно на 3 години затвор, след като съдът прие, че той е поискал 1000 лв. и опитал да получи подкуп от 500 лв. от адвоката, но без да го изнудва.

Николай Стефанов беше арестуван при зрелищна акция на ДАНС и прокуратурата в центъра на Русе на 14 февруари 2015 г. По време на делото обаче се разбра, че един от основните участници в операцията – бившият шеф на ДАНС в Пловдив Димитър Влахов, е осуетил евентуалното предаване на половината от парите, след като е прибързал с ареста. Затова и обвинението остава – опит да вземе подкуп.