Актуално

БСП поиска оставката на Цецка Цачева заради избягалите затворници

От БСП призоваха министърът на правосъдието Цецка Цачева да поеме политическата отговорност заради избягалите затворници от Централния софийски затвор и условията за пребиваване в местата за лишаване от свобода.

„Тъй като политическата отговорност е въпрос на оставка, ви приканваме да не се бавите“, заяви Валери Жаблянов от левицата след изслушването в парламента.

Той цитира доклади на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа и отбеляза, че констатациите в тях за реда в българските затвори са смразяващи. „И ако това не е илюстрация за отсъствие на политика и на управленски капацитет, не знам какво е“, коментира Жаблянов.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева отговори, че е недопустимо да се смесват двете теми – вчерашният инцидент с бягството на двама затворници и докладите на Комитета против изтезанията.

Няма спор за тежестта на вчерашния инцидент, криминално деяние, коментира тя. Позоваването на докладите на Комитета против изтезанията в годините назад, без да отчетете последния годишен доклад от средата на март тази година беше некоректно от ваша страна, обърна се Цачева към Жаблянов. Трябва да сте доволни от констатациите за постигнат напредък, посочи тя.

На въпрос относно отговорността на служители за вчерашното бягство, министър Цачева каза, че в момента, в който разполага с пълната информация относно неизпълнени задължения на конкретни служители, без значение на какви нива в йерархията – в софийския затвор и в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, ще бъде безкомпромисна.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев определи вчерашния случай като грубо нарушение, неспазване на правилата, а не човешка грешка.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов благодари на министрите, че са се отзовали на поканата да бъдат изслушани в парламента. Той коментира, че от такива инциденти не трябва да се прави политика, а да се мобилизира целият ресурс на държавата да не се допускат други такива и да се направят съответните законодателни промени.

„Бягство от затворите винаги е имало още от времето на граф Монте Кристо“, коментира колегата му Данаил Кирилов. Този случай е поредния и това не е политически въпрос, добави той.

Последният от тримата служители в затвора е направил опит да задържи единия от бегълците, като го е хванал за дрехата, но го е изпуснал, обясни пред журналисти в парламента Цецка Цачева след като бе изслушана от депутатите. По думите й служителят е излязъл и на улицата, но поради трафика, многото хора, е преценил, че е опасно да се използва каквато и да е било сила. Преценил е, че няма как да се действа повече в тази чисто градска среда, обобщи тя.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев разкри, че МВР има следа и „по автомобила“, но нямат повече информация. Видяхме номерата на автомобила, те са сменени, но не го намерихме, добави той. И отново увери, че в операцията по издирването на двамата бегълци са включени всички сили и се прави, невъзможното според него за залавянето им. Границите за тях са затворени, включени са всички издирвачи, антитерористите, отново увери Радев. Той обаче допуска и възможността бегълците вече да са напуснали България. Допускам, те от затвора избягаха, отговори той на журналистически въпрос. Толкова очи българи, дано някой успее да ги види, разбира се, основната работа си остава на полицията, надява се министърът.

Валентин Радев за пореден път предупреди, че затворниците са извънредно опасни. „Знаем за пистолет и нож, не знаем отвън какво са взели, няма какво да губят“, коментира той.

На призива на БСП за оставка заради инцидента министърът на правосъдието отговори, че ще я подаде, когато й бъде поискана от премиера.

Много е лесно да се искат оставки, някой предложи ли да се увеличат парите за съдебната система, на свой ред коментира колегата й Валентин Радев.

Цачева информира още, че до 12 април назначената от нея комисия трябва да приключи с проверката. В зависимост от данните ще стане ясно кой трябва да понесе отговорност за „този изключително груб, тежък, криминален инцидент“. Има неизпълнение на съответни норми, правила, не отрече Цецка Цачева. Безспорно, както и от парламентарната трибуна, подчерта тя, има нарушение при „носене на службата“ в този затвор. Проверява се и състоянието на техническите съоръжения, на начина, по който се осигурява защитата на лишените от свобода. За момента министър Цачева нямала информация дали е задействана СОТ.