В съда

Гаранция от 20 хил. лв. за обвинен за връзки с бандити прокурор от Плевен

Обвиненият за връзки с банда вече бивш окръжен прокурор от Плевен Димитър Захариев трябва да плати 20 хил. лв. парична гаранция, за да бъде освободен от домашен арест. Това определи Апелативният специализиран наказателен съд, който обаче отхвърли молбата му за по-нисък размер на гаранцията.

Захариев е подсъдим в Специализирания наказателен съд за изнудване и участие в престъпната група за рекет на Камен Балбузанов-Куката. Той беше арестуван през лятото на миналата година в съдебна зала в Софийския градски съд, където пък е подсъдим за принуда над починалия вече свидетел по делото „Октопод“ Георги Цветанов.

По делото в спецсъда му беше наложен домашен арест заради влошеното здравословно състояние и трудно придвижване, но в хода на разследването се разбра, че Захариев ползва патерици само за посещенията си в съда, а в останалото време се придвижва без видими затруднения.

Преди две седмици спецсъдът в крайна сметка е уважил поредната молба на подсъдимия за по-лека мярка за неотклонение и му е наложил парична гаранция от 20 хил. лв. А сега по-горната съдебна инстанция е потвърдила това определение. Тя обаче отказва да намали размера на гаранцията.

Съдебният състав – с председател бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Галя Георгиева и членове Даниела Врачева и Магдалена Лазарова (също бивш член на ВСС), приема, че многобройните медицински документи доказват, че Захариев е с намалена трудоспособност до август 2021 г., като за него е противопоказно продължителното ходене и стоене прав. За да прецени дали е висок размерът на паричната гаранция, апелативният спецсъд припомня, че през март прокурорската колегия на ВСС освободи Захариев от съдебната система, след като той подаде оставка. След това съдебният състав отбелязва, че подаването на оставка от магистрат, когато срещу него има висящо дисциплинарно производство, носи благоприятни имуществени последици за него. Срещу Захариев действително беше образувано дисциплинарно производство, което обаче ще бъде прекратено. Това ще позволи на Захариев да работи като адвокат, което ще му носи добри доходи, аргументират се съдиите, цитирани от news.lex.bg

„Висящото дисциплинарно производство на подсъдимия Захариев следва да бъде прекратено поради това, че е вече не е магистрат, а това пък ще му открие възможност без изпит да се впише в адвокатурата като правоспособен юрист и бивш магистрат. Т.е не се прегражда възможността за професионално развитие като юрист и получаване на трудови доходи, които е известно, че позволяват добро материално обезпечаване“, се казва в определението на съда.

В него съдиите пишат още, че Захариев ще получи и еднократно обезщетение от толкова брутни заплати, колкото прослужени години има в съдебната власт. Те обаче не отбелязват, че според Закона за съдебната власт обезщетението не се изплаща до приключване на наказателното дело срещу освободения от длъжност магистрат. Ако той пък бъде осъден, законът също изключва плащане на обезщетение. Затова и Захариев няма как сега да получи обезщетение, с което да покрие разходите си за внасяне на паричната гаранция.

При отказа да намали паричната гаранция съдът анализира и имотното му състояние във връзка с развода му. С бившата му съпруга се споразумели цялото им придобито имущество да остане за нея и двете им деца, като за прехвърлянето Захариев е получил 1000 лв.

„Каква е действителната стойност на прехвърлените по този начин недвижими имоти на бившата съпруга може да се прецени, като се види данъчната оценка на всеки от тях и се съобрази районът, в който се намират“, пише в определението на съда. В него впечатление прави и опасението им за невъзможността евентуално и в бъдеще да бъде конфискувано имущество от Захариев, ако той бъде осъден.

„С тези действия подсъдимият не е намалил фактически имотното си състояние, а се възползвал от бездействието на прокуратурата в хода на развилия се наказателен процес до момента и успешно евентуално ще избегне за в бъдеще наказание конфискация на половината от имуществото, придобито по време на брака му“, заключават апелативните съдии.

За да откажат по-нисък размер на паричната гаранция, те подчертават, че в имотните си декларации Димитър Захариев е декларирал доходи от наем, безвъзмездно ползване на два автомобила „Мерцедес“ и 200 дяла във фирма, които съдът оценява като актив в имущественото му състояние.