Системата

Служители в затворите плашат да подновят стачката си

Не се ли намери решение на проблемите в сектор „Сигурност“ синдикалните членове ще подновят протестите. Това обяви пред радио „Фокус“ Валентин Мартинов, член на управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите във връзка с днешното съвещание, свикано от правосъдния министър Цецка Цачева.

По думите му необходима е цялостна промяна във водената досега политика към служителите в затворите. „Засега прекратихме протестните действия, тъй като след срещата с премиера Бойко Борисов ни беше обещано изравняване на социалните придобивки с колегите от МВР, но всеки момент може да ги подновим. След случаите на бягството от Софийския затвор на двамата рецидивисти и нападението на служител, мисля че трябва да покажем по някакъв начин, че не трябва да се продължава така“, поясни той. Валентин Мартнов добави, че преди планираната среща при министър Цачева служители на затвори от цялата страна ще се съберат на демонстрация, с която да покажат съпричастност с колегите си от Софийския затвор.

Случаят с двамата избягали затворници не е прецедент, като той е резултат на проблеми, за които синдикатите са алармирали многократно през последните 10 години, каза още той.

Необходими са промени в Наказателния кодекс с по-строги мерки при посегателство над служителите в затворите, каза още Мартинов. По думите му порочната практика служители да бъдат нападани, а наказанията да са минимални, трябва да спре. Хората, работещи в системата са изключително отговорни, но са необходими спешни реформи, каза още той.

„Техническото ни оборудване то е под всякаква критика. С няколко металотърсачи проверяваме около 4-5 тона храна, която влиза в затворите. Материалната база също е остаряла. Най-големият проблем е кадрово обезпечаване, нямаме кандидати, които желаят да започнат работа. Щатът ни е много намален във всички сфери и сред всички служители, които се грижат за лишените от свобода. Като синдикална организация алармирахме, че затворите, в които се изтърпяват наказанията на лишените от свобода са строени преди 60-70 г. Тези затвори просто са остарели“, добави той.

Валентин Мартинов коментира още, че проблемите с всяка година се трупат, което рефлектира на служителите в системата. В обществото се създава усещане, че трудът на хората, работещи в местата за лишаване от свобода, се омаловажа, добави той.