Актуално

Правосъдният министър зове за търпение по екстрадирането на млад българин в САЩ

Не трябва да предпоставяме нещата по случая с искането за екстрадиране на 29-годишния мъж, случаят е в много ранна фаза. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева тази сутрин пред БНР.

Мъж е издирван със заповед за арест, издадена от Областния съд на Южен окръг на Флорида, по две обвинения – за измама към държавата и експорт на стоки без лиценз. Той е с прокурорско задържане за срок от 72 часа. В този срок ще бъде изготвено искане за временното му задържане на основание договора за екстрадиция между правителствата на България и САЩ. То ще бъде внесено в Добричкия окръжен съд.

В момента се чакат материалите по преписката срещу българския гражданин. Престъпленията, в които мъжът е обвинен, отговарят на измама и контрабанда по българското законодателство. Те са наказуеми и по законите на САЩ с лишаване от свобода за максимален срок от 20 години.

„На този етап няма възможност за отношение и реакция от страна на Министерство на правосъдието. Ние сме информирани, но с оглед процедурите съдът е този, който трябва да се произнесе“, каза Цачева. Тя посочи, че по силата на договора за екстрадиция между България и САЩ в рамките на 60 дни ще възникне задължението да се осъществи тази екстрадиция.

„На този етап конкретните факти по случая би трябвало да са предоставени изцяло на прокуратурата и българският съд ще е този, който ще прецени за съответствието им“, коментира министърът на правосъдието. Цачева допълни, че когато има повече факти, тогава трябва да се коментира. Министърът обърна внимание, че не трябва да се забравя, че върховенството на закона и правото е основен принцип.

По отношение на проблемите в месата за изтърпяване на наказанията, Цачева заяви, че в актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система се включва и системата за изпълнение на наказанията. „Действително оказа се, че в тази част от актуализираната стратегия е необходимо да се извърши много работа“, коментира Цачева и обясни, че там проблемите са натрупани с години.

По думите й тези проблеми не са само в недофинансирането на системата. Според нея недофинансирането е факт и трябва занапред да бъде изпреварващо осигурено. Цачева отчете, че е необходима и по-добра организация в затворите.