Актуално

Борисов: Да спрем източването чрез инвалидни пенсии

Когато е било създадено това правителство, е подписано коалиционно споразумение, като едно от условията на партньорите в него е било да се направи всичко възможно, за да спре източването на различните системи от хората, които злоупотребяват. Това обясни министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет, заедно с вицепремиера Валери Симеонов, социалния министър Бисер Петков и здравния министър Кирил Ананиев.

Премиерът Борисов уточни, че правителството от години работи прекрасно с всички организации на хората с увреждания, които днес протестират пред Министерския съвет, и увери, че те са съюзници на правителството. Това, което колегата Симеонов, със своите експерти, министри, в продължение на пет месеца работи, е не да бъдат ощетени дадени хора, а да се направи така, че ресурсът да остане за тези, които действително имат нужда, посочи Бойко Борисов. По думите му правителството най-малко е мислило на някого да навреди.

Премиерът обаче беше категоричен, че измамите и корупционните схеми при ТЕЛК-овете не могат да продължат. Борисов информира, че на 12 и 13 април ще има среща на ресорните министри, вицепремиера Симеонов с представители на организации на хората с увреждания, на която ще се обсъждат необходимите промени в Концепцията за работоспособността на хората с увреждания. Точка по точка, детайл по детайл ще обсъдим всяко нещо, което ги тревожи, обеща премиерът.

Той заяви, че по отношение на комисиите ТЕЛК ще бъде използван целият ресурс на държавата за по-голям контрол. Над 1,7 млрд. лева отиват в този процес и мисля, че един по-добър контрол ще е от ползва за всички, допълни Борисов.

Той призова за диалог по темата, за да може за хората с увреждания да останат повече средства.

Хора с увреждания излязоха на протест срещу реформите в ТЕЛК. Те са недоволни от идеята за въвеждането на нова система за експертиза на работоспособността, въпреки че вчера проектът за нови правила беше оттеглен. Оттеглена беше наредбата за лекарската експертиза, но концепцията за оценка на работоспособността все още стои. Това е една огромна реформа, протестът казва – „да на реформа, но не по този начин“.

Протестиращите настояват с тях да бъдат обсъдени всички детайли по тази реформа.

Утре (12 април), от 15.00 ч., ще обсъдим с представители на организации на хората с увреждания необходимите промени в Концепцията за работоспособността на хората с увреждания, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Всички сме съгласни, че те са необходими, но явно имаме различия за начина, по който трябва да бъдат реализирани. Целта на промените, които правителството предлага, не е да се намалят парите за подкрепата на хората с увреждания, а да се постигне по-справедливо разпределение и предотвратяване на измами, каза министърът.

Във връзка с протеста на хората с увреждания искам да потвърдя позицията на МТСП да продължим диалога, защото техните организации са наши партньори в Националния съвет за интеграция, а той е консултативен орган към МС. Тъй като върви процес на подновяване на националната представителност на тези организации, днес МС реши да даде легитимност на още две организации към общо 20, които членуват в този съвет, добави Петков.

От обсъждането на Концепцията за експертизата на работоспособността на хората с увреждания, проведено на 22 февруари в НС, не останах с впечатление, че БСП не подкрепя предложените промени, каза още Бисер Петков.

Концепцията за експертиза на работоспособността беше внесена в НС през октомври миналата година по решение на парламента. Оттогава не са предприемани последващи действия за реализацията на тази концепция чрез законови промени, защото организациите на хора със, и за хора с увреждания се обявиха против този документ, посочи министърът.

Снимка: Нова телевизия