Legalno съветва

Адвокат: Трябва да избегнем злоупотребите и последващите санкции от новия регламент за личните данни

В края на май във всички държави на Европейския съюз ще влезе в сила т.нар. GDPR регламент за защита на личните данни. Всички фирми и организации, опериращи с лични данни, са длъжни до тази дата да въведат новите правила и изисквания. В България, оказва се, готовност за това имат много малко субекти. А глобите са сериозни – до 20 млн. евро или 4% от световния оборот на фирмата (което е по-голямо).

Във връзка с това на 24 април ще се проведе един от поредица семинари, организиран от обучителен център „Темида“. Темата е „Новият европейския регламент за защита на личните данни EU 2016/679 – GDPR“. Форумът е насочен към всички практикуващи юристи и всички представители на бизнеса, ангажирани в процеса на обработката на лични данни.

Защо е важно да има такива семинари разказа в предаването „Темида – цената на истината“ по телевизия Евроком адвокат Николай Цветанов от кантора „Пенков, Марков и партньори“. Цветанов е и един от основните лектори на събитието.

„Важно е, за да разбере бизнесът и да знае какво трябва да направи, за да приведе дейността си в съответствие с изискванията на регламента. От две години го има този регламент, а, типично по български, сега се сетихме в последните два-три месеца да действаме, за да се приведем в съответствие с разпоредбите. Късно е, или поне закъсняваме. Трябва да действаме по-внимателно. Целта на този, а и на другите подобни обучителни семинари е да се повишат познанията на всички администратори на лични данни, за да се предотвратят злоупотребите, а и да се избегнат санкциите“, категоричен бе Цветанов.

Новият регламент влиза в сила до 25 май. Разбира се размерът на санкциите, които могат да бъдат наложени по реда на регламента, е стряскащ, но в крайна сметка те ще бъдат съобразени с нашата икономическа действителност, обясни Цветанов. 20 млн. евро не са по джоба на почти никой представител на българския бизнес и в този смисъл санкцията ще цели не да убие бизнеса, а да има превантивен ефект. „Трябва да ни е страх от размера на санкцията, която може да ни наложат в случай, че не предприемем достатъчно мерки да защитим личните данни, които обработваме“, уточни адвокатът.

По новия регламент всички администратори на лични данни попадат под обхвата на разпоредбите, както досега влизаха в полето на сила на Закона за защита на личните данни.

И в нашия закон, а и в новия регламент, са включени и т.нар. „чувствителни“ данни, които засягат расата, религията, сексуалните предпочитания и др. видове твърди интимни данни. И тъй като ги има в нашия Закон за защита на личните данни, те и сега са подсигурени, обясни Цветанов. По тях ще има допълнителни действия и мерки за защита – чисто организационни, но и технологични. Нашето законодателство обаче е доста модерно и малко са нещата, които надграждат в регламента над нашия закон, обобщи юристът.