В съда

Провали се стартът на делото срещу бившия здравен министър Петър Москов

Не се състоя началото на делото за ваксините срещу бившия здравен министър Петър Москов и неговия заместник Адам Персенски. Сред причините Специализираният наказателен съд да отложи процеса е непризоваването на участници в делото, както и непознаване на всички материали по него.

Москов е обвинен в три престъпления – сключване на неизгодна сделка, неизпълнение на служебни задължения и безстопанственост. Според прокуратурата той е нанесъл вреди за над 325 милиона лева.

Обвинителите смятат, че тогавашният министър е престъпил закона, като е приел дарение от министерството на здравеопазването на Турция. Става дума за 100 хиляди дози ваксина за деца, които не са разрешени за употреба на територията на България. Делото срещу Петър Москов се отлага за 18 юни.

„Тогавашният екип на министерството под мое ръководство защити обществения интерес – и здравен, и финансов. Надявам се, че това ще се докаже. Надявам се, че в хода на делото ясно ще стане кой играеше „изтривалка на разбойническите групи, които се опитваха всячески да плашат обществото с неверни данни и факти ”, заяви Москов.

Снимка: БНТ/БТА