Актуално

ЕРП-та искат сериозно увеличение на цената на тока, КЕВР: Няма да позволим

По-голямата част от енергийните дружества са поискали увеличение на цената на тока между 20 и 50 на сто, но Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма да позволи тези увеличения да се случат. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти в Народното събрание, без да посочи кои точно са тези дружества. Той обеща, че енергийният регулатор ще приеме само най-необходимите и неотложни разходи на отделните енергийни дружества и няма как да има подобно увеличение на цените на тока.

Най-голямо увеличение е поскал доставчикът на ток в Западна България – ЧЕЗ – над 20%. Така ако имате средна сметка за ток за изминалия месец от 54 лева, тя би се увеличила с 11 лева. Причината е поисканото шоково поскъпване на нощната тарифа.

Най-малко е поисканото увеличение в Североизточна България, където доставчик е Енерго про – средно с 8,17%, което би вдигнало средната сметка с близо 5 лева.

Средната сметка в Югоизточна България при ЕВН ще се увеличи също с близо 5 лева, което обаче е нарастване от близо 9 на сто.

Някои от поисканите увеличения на тока са стряскащи, но бизнесът и потребителите нямат основания за притеснения, каза Иванов. Той поясни, че КЕВР ще продължи да спазва своята консервативна политика за недопускане на резки промени.

„Някои от дружествата за моя неприятна изненада, заличавайки чувствителната търговска информация, са заличили предлаганата крайна цена, за която те искат утвърждаване. Комисията публикува всичките крайни цени на тези дружества“, каза Иванов. Председателят на КЕВР заяви, че през 2017 г. с нарочна заповед е извършена проверка за реализиране на инвестиционната програма на ЧЕЗ „Разпределение“ и на другите две разпределителни дружества. По думите му поради неизпълнение на прогнозните инвестиции ЧЕЗ „Разпределение“ е било глобено.

„С моя заповед буквално от 18 април тази година до 15 май ще бъде извършена проверка отново за целия тригодишен регулаторен период и на трите електроразпределителни дружества“, заяви Иванов. Той подчерта, че към момента лицензираните дружества на ЧЕЗ „Разпределение“ и ЧЕЗ „Електро“ са в добро финансово състояние.