Актуално

Инерком отричат участие в предложението на ЧЕЗ за нови цени на тока

Ценовото предложение за електроенергия е изготвено от ЧЕЗ и от „Инерком“ не са участвали в този процес. Това каза председателят на съвета на директорите на „Инерком“ Милена Стоева по време на заседанието на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България.

Финансовият консултант по сделката Веселин Захариев посочи, че моментът, в който сделката ще бъде сключена окончателно, ще бъде след одобряването на ценовите предложения за електроенергия и предложената инвестиционна програма на ЧЕЗ – след 1 юли 2018 г. Затова от „Инерком“ ще трябва да се съобразят с предложенията, които вече са направени от ЧЕЗ.

Веселин Захариев изтъкна, че по време на преговорите, които са се водили с ЧЕЗ Груп в Чехия, от чешката компания са се убедили, че „Инерком-България“ не представя страна, с която може да има каквито и да било проблеми и са останали удовлетворени, че от българското дружество могат да финансират сделката. По думите му всеки един от кандидатите е минал през доста обстойни проверки. Той добави, че към днешна дата все още няма отговор от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и допълни, че се водят активни разговори с различни банки за получаване на кредит за финансиране на сделката, но за да се ускорят тези преговори се изчаква решението на КЗК.

Захариев увери, че бъдещият заем няма да повлияе при определянето на цената на тока, защото от „Инерком“ купуват добри и жизнени дружества и това ще подпомогне за възвръщаемостта на инвестицията. Освен това, според финансовия консултант, това е достатъчно прогнозируем бизнес и от българското дружество са пресметнали, че инвестицията ще бъде възстановена в „нормални рамки“, отказвайки да посочи точно какъв ще бъде периодът. Той припомни, че „ЧЕЗ – Разпределение“ през годините е било достатъчно печелившо дружество и компанията е финансирала собствената си инвестиционна програма. Затова Захариев увери, че нито цените, нито инвестиционните програми, ще бъдат засегнати от изтегления заем.

Адвокат Георги Спасов, който е консултант на „Инерком“, добави, че срокът, в който сделката трябва да бъде приключи окончателно, е конфиденциална информация.

Снимка: nakratko.bg