Актуално

По подозрение във вземане на подкуп щракнаха белезници на кметицата на район Младост

Маскирани с качулки полицаи арестуваха зрелищно кметицата на район „Младост” в центъра на София. По първоначална информация причината са съмнения за корупционни практики. Десислава Иванчева стоя окована в белезници, в средата на булеварда часове наред.

Причината за демонстративния арест на кметицата на столичния район „Младост” Десислава Иванчева е получаване на подкуп. От спецпрокуратурата потвърдиха информацията за проведената акция, но отказаха да съобщят имената на задържаните по случая.

Арестът бе извършен на бул. „Васил Левски“ пред Министерство на спорта. По непотвърдена информация тя била хваната с крупна сума пари в размер от 70 000 евро. Това била само първата вноска от поискани от кметицата 250 000 евро за издаване на разрешително за строеж.

Адвокатът на Иванчева Върбан Върбанов обясни, че е получил телефонно обаждане около 14:20 часа, от което е разбрал за ареста: „Ако бъде повдигнато обвинение, тогава ще разберем всъщност в какво обвиняват Иванчева и за какво става дума. В момента може да е всичко. Дали е правилно да я задържат? Този въпрос трябва да бъде зададен на тези, които осъществяват задържането. Аз като адвокат, естествено, бих искал тя да не е задържана, ако съм неин защитник“. Върбанов обясни, че до момента полицията не го допуска до Иванчева: „Че се провеждат процесуално-следствени действия. Зададох въпроса какви, казаха, че като отида, ще науча. В момента дори следователката, която ми се обади, не ми вдига телефона“.

Минути преди ареста Десислава Иванчева разговаряла с адвокат на „Зелените“ във връзка с подготвяна пресконференция срещу презасторяването на града. Това каза за Дарик един от лидерите на „Зелените“ Борислав Сандов. Той допълни, че заедно с Иванчева в колата е била и заместник-кметът на района Биляна Петрова.

Пиарът на район „Младост“ Петър Кърджилов написа във Фейсбук, че в сградата на общината има полиция и служители на антикорупционния орган, като работещите в сградата не се допуска да излизат.

Първата информация за зрелищния й арест дойде от снимка, пусната във Фейсбук, на бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров.

„За мен днешното показно действие, което се извършва от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) и от полицията, има една единствена цел – да сплаши хората, които се борят за предотвратяване застрояването на зелените площи и градинките в междублоковите пространства. Това беше и темата, която трябваше да представим утре на пресконференция с г-жа Иванчева и г-жа Петрова. За мен това е чисто действие, като „бухалка“ от страна на КОНПИ. В момента те са затворили сградата на район „Младост“ и вземат лични карти от гражданите, които са там, което също е недопустимо и извън правомощията на КОНПИ“, каза Сандов.

Бившият червен депутат и председател на партия „Нормална държава“ Георги Кадиев се разграничи от скандалната кметица на „Младост“. „Десислава Иванчева никога не е била мое “протеже”. Издигнаха я протестиращите от „Младост“, без каквато и да е намеса от наша страна. 100% от концепция, логистика, финансиране и поне 80% от изпълнение на кампанията бяха от „Нормална държава“. Направихме го с вярата, че помагаме на гражданското общество”, написа на страницата си във Фейсбук Георги Кадиев.

Кметът на София Йорданка Фъндъкова каза, че е получавала сигнали за забавени преписки на районния кмет на „Младост“ Десислава Иванчева, но не и сигнали за корупция. Фъндъкова напомни, че районните кметове се избират мажоритарно и в този смисъл работата между тях и кмета на София е най-вече координационна. Тя допълни, че няма допълнителна информация и е научила за задържането на Иванчева от медиите.

Днес прокуратурата ще даде подробности по случая. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че разследването се извършва съвместно с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев отказа да коментира случая с мотива, че ще бъде попречено на разследването.

Иванчева беше избрана за кмет на „Младост“ в края на 2016 г., когато изненадващо победи на балотаж кандидатката на ГЕРБ Мария Илиева.