Актуално

БСП ще предложи промяна в правилника, която отнема привилегиите на депутатите

През новата пленарна сесия „БСП за България“ ще предложи промяна в правилника на Народното събрание, която отнема всички привилегии на народните представители. Това намерение заяви председателят на ПГ на левицата Корнелия Нинова в изказването си за откриването на новия политически сезон в парламента.

Ако правиш смели заявки за смяна на модела, трябва да започнеш от себе си, коментира тя. По думите й депутатите са „обрасли от привилегии“. 99 процента от българския народ работи на фиксирана заплата, ние ще си вдигаме заплатите всеки път, когато се повиши средната, с какво право, коментира тя. Как може един миньор за тежък физически труд да почива 30 дни, а ние – 70, посочи още Нинова. По думите й това предложение не е популизъм, а справедливост. Знам, че не го приемате, колеги, но ние ще го внесем, обърна се тя към мнозинството в парламента. Нинова отбеляза, че гласуването на това предложение ще покаже дали депутатите искат да развържат това кълбо от обвързаности на политика, бизнес, пари, интереси и привилегии. Дали ще бръкнем вътре и ще разкъсаме тази топка или народът ще я изрита от терена на политиката и ще пусне новите отбори тук, които да му гарантират по-добро бъдеще, добави тя.

Бихме искали тази сесия да е различна, обяви още лидерът на БСП. Безспорно европредседателството остава приоритет и няма нужда да ни приканвате към това, обърна се Нинова към Цветан Цветанов. Ще ни се, обаче, да има промяна и по този приоритет поне в последните месеци, каза тя. Нито веднъж от началото на европредсдеателството българският парламент не беше информиран и не дискутира темите за председателството, отбеляза Нинова. Иска ми се тази сесия да е различна и поне преди срещата на върха на 17 май българското правителство да ангажира Народното събрание, а чрез него и национална енергия за хубавите приоритети по европредседателство, добави тя. Нинова призова премиерът да дойде в парламента и да каже какъв е напредъкът, не само по Западните Балкани, а по кохезионната политика, по бюджета за следващия програмен период след Брекзит, за социалния стълб и социалните права. Лидерът на БСП съобщи, че на 16 май предстои среща на леви лидери, премиери и еврокомисари, на която отново ще представят своята визия за Европа и за присъединяването на Западните Балкани.

Искаме тази сесия да бъде времето на проглеждането, коментира още Нинова. Тя отбеляза, че прожекторите от Европа са осветили, че сме се стопили с още 400 хиляди души и сме нацията, която най-бързо изчезва в Европа. Прожекторите в Брюксел осветиха – най-корумпираната страна стои начело на председателството, тези прожектори казват, че сме и най-бедната страна в Европа, посочи тя. „Правим политика на парче, закони на парче и гарантираме на народа си живот на парче“, каза Нинова и призова народните представители да прогледнат в бъдещето и да изберат три проблема, които да започнат да решават. От БСП предлагат те да бъдат икономика и производство, модерно и високотехнологично образование, нов здравен модел.

Има един проблем, който никой не иска да произнесе на глас и да започнем да го решаваме – за нас от няколко години той се казва паралелната държава, за президента Радев е тъмнината, в която стоят тези паралелни фигури, които дърпат конците на държавата, коментира Корнелия Нинова. Тя отбеляза, че заедно с професионалисти са направили сериозен анализ кои са тези сфери, кои са онези големи, които стоят в тъмното и дърпат конците, и ги изброи – производство и търговия с лекарства, производство и търговия с пшеница и хляб, производство, пренос и доставка на енергия. Нинова заяви, че през тази сесия битката с големите ще бъде приоритет на БСП. Ние я започваме тази битка с конкретни стъпки, имена и законопроекти, добави тя.