Актуално

Прокуратурата обвини Десислава Иванчева за подкуп в особено големи размери

Прокуратурата обвинява кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева за подкуп в особено големи размери, каза ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Ако бъде призната за виновна, тя може да получи между 10 и 30 години затвор. Обвинения ще получи и нейният заместник, както и посредник, осъществил връзката между ръководството на общината и строителен предприемач. По данни на разследването той бил изнудван за 500 000 евро, за да му бъдат придвижени документи в общината.

В колата, в която е била Иванчева, вчера са намерени 56 000 евро, белязани пари, посочи Гешев, а остатъкът до 70 000, колкото била първоначалната вноска, били у посредника.

По ръцете на Иванчева и заместника при ареста имало от веществото, с което парите били белязани.

Ръководителят на спецпрокуратурата обясни, че Иванчева е стояла с белезници толкова часове, за да не изтрие маркировката, с която са били белязани парите. Той отхвърли твърденията, че не са били допуснати адвокати до задържаните, те са дошли и са се подписали в протоколите.

Срещу нея е имало много сигнали от различен характер, каза още Гешев. Той уточни, че с години в общината се бавят различни преписки в името на определени цели. Такива преписки са открити в кабинета на Иванчева, както и в дома й. Гешев допълни, че има и данни за принуждаване на лица да извършват облагородяващи действия в общината в замяна на придвижване на преписките им.

Прокуратурата обясни още, че лицето, на което е оказван натиск, се е свързал с органите на реда и е бил разпитан пред съдия. Лицето е предоставило и парите, които да се използват за подкупа. До искането на парите, през посредник, който е и бивш кмет на район „Младост“, се стигнало след като изнудваното лице праща множество жалби за забавяне една година на документи от страна на общината. Казусът стига дори до Столичния общински съвет, където всички са възмутени от случая. След това хора се свързват със строителния предприемач, като му казват, че за да бъде решен проблемът, той трябва да плати по 20 евро на кв. м от общо около 49 000 кв. м – толкова е инвестиционното намерение на бизнесмена. След дълги преговори цената от общо около 1 млн. евро пада на 500 000 евро.

Лицето има четири проекта за строителство, като за единия трябва да плати 250 000 евро на три транша. При първия транш от тази сума се провежда и акцията на прокуратурата по задържане.

Иван Гешев каза още, че посредникът е изявил желание да напише обяснение за целия случай. Той обясни, че дори да иска да признае вината си пред съда, с него не може да бъде сключено споразумение.