Законодателят

БСП ще орязват заплатите и отпуските на народните представители

„Внесохме в деловодството на НС промени в правилника на парламента. С него намаляваме заплатите на депутатите от сегашните 3540 лв. на 2976 лв. – заплатата, с която е приключило предишното НС“. Това обяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

Тя обясни, че заплатата на народните представители ще бъде фиксирана сума, която не се увеличава до края на парламента, колкото и да расте средната работна заплата. „Тази заплата ще се отрази на още 19 органи в страната – политически и административен елит в страната, чиито заплати зависят от тези на депутатите“, обясни тя. „Знаем, че ще има тежка съпротива срещу това и ще ни изкарат по-черни от дявола. Готови сме за този упрек, но имаме един въпрос, на който опонентите ни би трябвало да отговорят – кой друг в страната, освен политическия и административен елит, получава на тримесечие увеличение на заплатата автоматично“, попита Нинова и подчерта, че става въпрос за справедливост и за равни права и възможности в страната.

„Второто предложение касае отпуските и ваканциите. Предлагаме депутатите да почиват само на официално обявените в страната празници така, както всички българи, и лятна ваканция“, допълни лидерът на БСП. По нейните думи Конституцията и законите на страната гарантират равни права. „С какво другите работещи хора в страна са различни, че техните заплати не се индексират на всеки три месеца според средната заплата? С какво другите хора са различни, че трябва да почиват само на официални празници, а ние трябва да почиваме 75-80 дни – за един и същи труд, за едно и също работно време?“, продължи с въпросите Нинова. Тя е категорична, че не може някой да работи по 8 часа и да получава 600 лв., а народните представители да работят по 5 часа и да получават 3500 лв. „Справедливо и законно ли е?“, допълни Корнелия Нинова.

На въпрос по повод декларация на ГЕРБ, че предишният лидер Михаил Миков е обявил в предишния парламент подобни мерки на популизъм, Нинова отговори: „Казвам се Корнелия Нинова, а не Михаил Миков и провеждам политиката на новото ръководство на БСП“.