Актуално

След КСНС: Цветанов и Нинова размениха реплики по членството ни в ЕС и НАТО

До октомври може би ще имаме яснота дали се налага да бъде актуализирана приетата финансова програма 2019-2021 , която беше приета вчера в МС, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти след заседанието на КСНС. Той обясни, че октомври е срокът да се видят какви са постъпленията в бюджета и допълни, че много са темите, които излизат на дневен ред. В момента правителството и социалното министерство правят всички възможни разчети, за да видим колко са средствата, които трябва да бъдат допълнително отделени за хората с увреждания след 18-годишна възраст, посочи той и уточни, че първите стъпки са  81 милиона, „а в по-сериозната стъпка говорим вече за около 200 милиона“.

Цветанов разказа, че най-трудният момент на заседанието на КСНС е бил в самото начало. Много бих искал президентската институция да представи становището, по което трябваше да дискутираме, ако ви бъде представена черновата на становището, ще видите, че действително сме прави в изводите и предположенията, които могат да бъдат направени, че президентската институция с неговия екип и това, което ни представиха като становище, просто трябваше само да излезем и да кажем пред вас, че започваме стъпки за излизане от НАТО и ЕС, коментира Цветанов.  Хубаво е, че имаше разум и спонтанност както и от външния министър, и от мен, и от други колеги, изключително подготвена евроатлантическа позиция изразиха представителите на ДПС, коментира той.

Ние държахме да отпаднат тези уводни части от становището, заяви той. Според него в текстовете е имало тревожност и непоследователност на заявените позиции години след приемането ни в НАТО и ЕС. Ние искаме да останем в ЕС и НАТО и да бъдем достойни членове, с което да си гарантираме националната сигурност и защитата на България, и да бъдем част от този съюз, заяви той.  Цветанов разказа още, че позицията на БСП е била, че не е съгласна два процента от БВП да отидат за отбрана и припомни, че ангажиментът на страната ни до 2024 г. е да покрием тези критерии.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че на КСНС не е имало изказвания за излизане от НАТО и ЕС.

Президентът винаги дава проект за декларация след дискусията, в началото беше направен много подробен и детайлен анализ на ситуацията в света, в Близкия изток, на Балканите, с корекции и предложения се оринентирахме към нейното съкращаване и изваждане на решенията, за да си спестим разказвателния характер на декларацията, обясни Нинова пред журналисти след заседанието.

По повод изказването на Цветан Цветанов тя каза, че мисли, че това е лично мнение на Цветанов. Нямаше такива изказвания, имаше разговор какво да остане и какво да отпадне, изненадана съм от това говорене на Цветанов, коментира тя.

Нинова разказа, че на заседанието Цветанов си е позволил да отправи отново обвинения, каквито са чувани от парламентарната трибуна, които засягат президента и БСП. Отговорих му, че внушенията за разделение между европейски и антиевропейски партии е абсолютна лъжа и манипулация и не го приемаме, нито оспорваме европейския път на България, напротив, дали сме сериозен принос за този европейски път, отбеляза лидерът на БСП. Казах му, че внушението му за това, че БСП или президентската институция работят за чужди интереси, нека да е последният път, в който го произнася, защото това е едва ли не обвинение в престъпление и ще си носи отговорност, заяви Нинова. Постоянното му повтаряне, че някой друг работи за чужди интереси, а не за националните, вече минава всякакви граници, допълни тя.

Според нея най-спорна е била точката, свързана с разминаването между средствата за отбрана в средносрочната бюджетна прогноза и в националния план. Приехме, че тази акутализация и изравняване на сумите ще бъде извършена през ноември, когато се приема бюджетът за 2019 г., уточни Нинова.

Тя посочи, че е обсъдено и състоянието в системата. Разбра се, че има 20 процента непопълнен състав, тръгват си хора заради ниски заплати, социални условия, за мен на първо място е да се погрижим за хората в системата да работят в адекватни условия, коментира Нинова. Тя е предложила в процеса на модернизация на БА да бъде включена активно българската отбранителна индустрия и българският бизнес, и то във високотехнологична част. Тя потвърди позицията на БСП против увеличаване на разходите за отбрана рязко до 2 процента от БВП.

Има много системи в България, които са недофинансирани –  здравна, социална и образователна, мотивира се тя.