Актуално

Отчитат 6,6% дял на контрабандата на цигари в България

Контрабандата на цигари в момента е 6,6% показват данните на тютюневите компании. Те обявиха това пред премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и министрите на финансите и вътрешните работи – Владислав Горанов и Валентин Радев. Най-висока остава контрабандата в Хасково, Ямбол и Димитровград. През миналата година контрабандата беше 6%. Премиерът Бойко Борисов обяви, че ще разпореди проверка заради ръста на контрабандата.

В отговор на въпрос премиерът напомни, че партия ГЕРБ е изразявала убедеността си, че тютюнопушеното уврежда здравето и е подкрепяла всички действия в борбата срещу пушенето на цигари. Това ще ми бъде и мнението, ако се постави тази тема, допълни премиерът, коментирайки предложението на вицепремиера Валери Симеонов за промени в режима на пушене в заведенията и отбеляза, че това е мнение на Симеонов, а темата не е била обсъждана от двамата.

По въпроса за контрабандата на цигари в Европа премиерът изтъкна, че с приходите от борбата срещу нея би могло да бъдат продължени различни европейски политики, сред които и кохезионната. По отношение на краткосрочните мерки за справяне с контрабандата на цигари в страната Борисов увери, че ще бъдат предприети съответните мерки, сред които и това по-пазарите да има повече представители на полицията.

Премиерът каза в отговор на въпрос, че действията на МВР и спортното министерство във връзка с превенция на футболното хулиганство са достатъчно строги и не трябва да се „надъхват“ полицаите и жандармерията повече, за да няма по-засилено прилагане от тяхна страна на повече сила.

Борисов не подкрепя идеята на вицепремиера Валери Симеонов за либерализиране на режима на тютюнопушене в заведенията.

Всеки лидер на партия в коалицията има своето мнение, но въпросът не е поставян на коалиционния съвет. Ако бъде поставен, ГЕРБ няма да подкрепи предложението, каза Борисов и припомни, че именно неговата партия е въвела забраната, а и той подкрепя всички действия, свързани с борбата срещу тютюнопушенето, увреждащо човешкото здраве.

В средата на месеца Симеонов предложи с промяна в Закона за здравето пушенето в обособени помещения в заведенията отново да бъде разрешено. „Това е негово мнение, изразил го е. Не сме говорили, но това не значи, че не може да има мнение. Демокрация е, плурализъм на мнения – аз подкрепям това нещо“, каза още Борисов.

Сега пушенето в заведения е напълно забранено. Изключение законът прави само в специално обособени места, но само когато прозорците са отворени.