Legalno съветва

Адв. Ивайло Георгиев: Тайният арест нарушава Конституцията и Конвенцията за правата на човека

Темата за т.нар. „таен арест“ в последно време буни духовете в обществото и особено в средите на юристите. Адвокатите сякаш са най-недоволни от предложените промени в НПК, които ще позволят 48-часово тайно задържане. Те смятат това за репресия, а и макар да не го признават директно, то значително ще затрудни това да изпълняват професията си по най-подходящ начин.

Сериозно разтревожен от най-новите промени в НПК е и адв. Ивайло Георгиев, който смята, че чрез новата норма грубо се нарушава Конституцията на България в чл. 56, отреждащ правото на защита на гражданите, когато са нарушени или застрашени техните права. Погазва се също и чл. 5 от Конвенцията за правата на човека, регламентиращ правото на свобода и основните права при ареста на лицето, каза адвокатът, който е редовен консултант в „Темида – цената на истината“ – единственото юридическо предаване в българския телевизионен ефир, което се излъчва всяка неделя от 13.00 ч. по Евроком.

При българското законодателство в момента основният защитник е човекът, упражняващ адвокатска професия. Но защитник на обвиняемия или задържания са и неговите роднини – възходящи, низходящи и съпруг, обяснява Ивайло Георгиев. В случая с тайния арест де факто се нарушава неговото право на защита, от гл. т. на близките. Всичко се оставя в ръцете на прокурор, който решава дали да му назначи адвокат, дали отговаря или не на хипотезите на чл. 99 от НПК, когато неговата защита е задължителна. „Считам, че на този етап е абсолютно недопустимо да бъде приет такъв законодателен текст“, категоричен е Георгиев.

С особена тежест това важи за децата, което според адвоката е много страшно. Те ще бъдат задържани до 24 часа и реално през това време родителите може да не бъдат уведомявани. Това е вид психически тормоз върху родителите. Абсолютно недопустимо е едно дете да не бъде арестувано и родителите му да не бъдат уведомени. важното е, че родителите имат своите права. То ще бъде подложено на страхотен психически натиск в отсъствие на родителите, обезпокоен е Ивайло Георгиев.

Бруталното нарушаване на конституцията на България е нещо невиждано не само за годините на прехода, но и за голяма част от времената преди това. След 1968 г. няма тайна на ареста. Веднага се уведомяват роднините и близките на арестувания. Тайното задържане и характерен прийом за недемократичните общества преди 1968 г. – фашизъм, комунизъм, нацизъм и пр. където хората са изчезвали.

„През тези 48 часа арестуваният ще бъде подлаган на тормоз. С този текст се полагат основите на т.нар. прокурорска държава, което е абсолютно недопустимо в една правова държава като нашата“, заяви адв. Георгиев.

Гледайте „Темида – цената на истината“ от 28 октомври на адрес:

http://eurocom.bg/show_videos/shows/Temida/TEMIDA_28-10-2018.mp4?_=1