Актуално

Пак арестуваха укривателя на Ветко и Маринела Арабаджиеви в Испания

Испанските власти задържаха и Георги Семерджиев, в чието жилище в курортно селище край Барселона бяха намерени укриващите се повече от половин година Ветко и Маринела Арабаджиеви. Това е станало по искане на българската прокуратурата по обвинение в укривателство, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Домакин и гости бяха задържани миналата седмица от два отделни испански екипа – Семерджиев по искане на Швейцария за наркотрафик, а Арабаджиеви – на България – за пране пари и данъчни престъпления.

Известният като Жоро Шопа остана в испанска килия само ден – същият, в който СРП го обвини, че крил бегълци от правосъдието.

Експресна европейска заповед, проведена на испански, е била изпратена вчера и днес и при полицейска операция и проверка в Барселона Семерджиев отново е задържан.

Обясненията му пред български медии, че е не е укривал Ветко и Маринела Арабаджиеви, защото не знаел, че се крият, говорителят на главния прокурор коментира така:

„Софийска районна прокуратура е започнала разследване затова, че той е спомогнал, предоставяйки жилището си, за да живеят там и да се укриват  от издирващите ги власти. По този начин е спомогнал да избегнат и да осуетят спрямо тях наказателното производство. Затова, според нас, към този момент доказателствата са сигурни. Всичко останало е естествена защитна позиция“.

Сега за тримата български граждани предстои процедура по екстрадиция. В кой съд, в какви срокове – на този етап, и прокуратурата твърди, че не знае.