Системата

Правителството одобри българските номинации за прокурор на Евросъюза

Министерският съвет одобри кандидатурите за европейски прокурор от Република България, предложени от комисията по подбора на кандидатите за длъжността, съобщава правителствената информационна служба.

Трите одобрени кандидатури са на:

Десислава Пиронева – прокурор в Софийска градска прокуратура;

Светлана Шопова-Колева – прокурор в Софийска градска прокуратура;

Теодора Георгиева – съдия в Административен съд – София град.

В срок до 31 март министърът на правосъдието ще изпрати кандидатурите на Комитета по подбора по чл. 14, параграф 3 на Регламент (ЕС) 2017/1939 за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура, пред който и тримата кандидати ще преминат присъствено изслушване. Комитетът ще класира кандидатите според тяхната квалификация и опит, като укаже реда на предпочитане.

Десислава Пиронева, Светлана Шопова и Теодора Георгиева бяха предпочетени от седемчленната комисия по подбор, начело със заместник-правосъдния министър Евгени Стоянов. Останалите членове на комисията бяха Вероника Имова, Драгомир Кояджиков, Гергана Мутафова и Георги Кузманов от Висшия съдебен съвет, директорът на НИП Миглена Тачева и проф. Маргарита Чинова.

Първоначално осем магистрати подадоха документи за участие в процедурата, но на изслушването се явиха седем. Дария Христова от следствения отдел в Пловдивската окръжна прокуратура се отказа.

Сред останалите кандидати бяха и Божидар Джамбазов и Сава Петров от Върховната касационна прокуратура. Комисията обаче класира  за европейски прокурор магистрати от по-ниски нива в съдебната система.