В съда

Спецсъдът отложи за 8 април делото срещу кмета на Созопол

Специализираният наказателен съд отложи делото срещу кмета на Созопол Панайот Рейзи за понеделник, 8 април, предаде Нова телевизия. На излизане от Спецсъда кметът обяви, че отново ще се кандидатира за градоначалник на изборите наесен.

Съдът гледа делото срещу него за присвояване на 2 млн. лв. общински пари чрез ремонти на улици, сгради и почистване на дерета в общината. Рейзи бе категоричен, че въпросната сума „не е нито източена, нито присвоена“.

На 3 април Софийска градска прокуратура поиска отстраняване от длъжност на кмета и главния счетоводител на община Созопол. На двамата са повдигнати обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Първоначално Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на кмета на община Созопол Панайот Рейзи на 11 март, а на 1 април обвинението спрямо него е конкретизирано, като са посочени съучастниците му и точният размер на присвоената сума.

На 1 април е обвинена и Златка Мусева, която е главен счетоводител в Община Созопол.

Прокуратурата вече съобщи, че в хода на разследването е установено, че в резултат на престъпната дейност на двамата обвиняеми и техен съучастник, в периода от 29 август 2014 г. до 27 март 2017 г., са присвоили над 2 000 000 лв. – собственост на Община Созопол. Третият участник в престъпната схема също е привлечен към наказателна отговорност.

За улесняване на присвояването, според прокуратурата, Панайот Рейзи и Златка Мусева са извършили и документни престъпления, като съзнателно са ползвали от неистински частни документи – договори и фактури. Престъпната дейност на двамата се изразявала в изплащането на суми от бюджета на Община Созопол по фактури за извършени СМР. Като основание за банковите преводи се сочели договори за извършени СМР, но сумите постъпвали по сметка на физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител. Самите фактури и договори не произхождали от лицата, сочени за техни автори, и това обстоятелство било известно на двамата обвиняеми, казаха от държавното обвинение.

От там съобщиха още, че тъй като повдигнатото обвинение е за умишлено престъпление, извършено във връзка с работата на двамата обвиняеми, съществуват достатъчно основания да се счита, че служебното им положение ще създаде пречки за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.