В съда

Спецсъдът отстрани от длъжност кмета на Созопол

Специализираният съд отстрани от длъжност Панайот Рейзи и главния счетоводител на община Созопол Златка Мусева. Делото е по искане на специализираната прокуратура, а мотивите са 66 страници.

С искане на защитата за прекратяване на делото започна заседанието. Според адвоката на Рейзи и Мусева, спецсъдът не е компетентен да го гледа, защото разследването се води от Софийската градска прокуратура и докато не се стигне до внасяне на обвинителен акт, то ще е от компетентността на Софийския градски съд. Прокуратурата не се съгласи, съдът също и започна делото по същество, като адвокатът на двамата се опита да обезсмисли отстраняването, като представи молби за отпуск, подписани днес от двамата, за дълъг период от време – до юни.

Според прокуратурата Рейзи и Мусева в съучастие с още едно лице са източили близо 2 милиона лева от общинския бюджет – пари, предназначени за строително-монтажни работи, отивали не при фирмата, извършила ремонта, а у частно лице. По делото трябва да бъдат разпитани много от подчинените на двамата и затова, според прокуратурата, ако останат на позициите си, те ще повлияят на техните показания. С това не се съгласиха нито Рейзи, нито Мусева и поискаха съдът да откаже на прокуратурата да ги отстрани от длъжност.