В съда

Спецсъдът отказа да отстрани шефа на НОИ-Силистра от длъжност

Спецсъдът отказа да отстрани от длъжност директора на НОИ в Силистра Милен Пенчев, предаде БТА. Пенчев е обвинен за издаване на фалшиви документи за придобиване на максимални пенсии срещу 10 000 лева. Решението на съда не е окончателно.

Според прокуратурата, с помощта на служителите на НОИ-Силистра, са били източвани пенсионни фондове.

Държавното обвинение ще протестира днешното решение на Специализирания съд.

Пенчев е баща на поп певицата Тита. По решение на съда той беше пуснат под домашен арест през март.

Магистратите обаче решиха да отстранят от длъжност началника на отдел „Пенсии“ в НОИ-Силистра Стоянка Симеонова. Тя е обвинена в участие в организирана престъпна група за изготвяне и използване на осигурителни документи с неверно съдържание, с което е ощетяван бюджетът на НОИ.

Специализираният наказателен съд отказа да отстрани от длъжност директора на НОИ в Силистра Милен Пенчев. Той е обвинен за издаване на фалшиви документи за придобиване на максимални пенсии срещу 10 000 лева. Решението на съда не е окончателно и подлежи на протест и обжалване в тридневен срок.

Пред медиите Пенчев коментира, че няма никаква схема.

Според съда Милен Пенчев не може да попречи на разследването или да повлияе на свидетели, тъй като е под домашен арест. Съдът обаче отстрани от длъжност Стоянка Симеонова, която е началник отдел „Пенсии“ в НОИ-Силистра. Тя е на свобода под парична гаранция, и въпреки че е в отпуск по болест, според спецсъда Симеонова може да въздейства върху разследването и разкриването на истината.

Съдът посочи още, че от събраните към момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че Пенчев и Симеонова имат съпричастност към повдигнатите им обвинения. Те са обвинени за участие в престъпна група и неправомерно отпускане на максимални пенсии в Силистра чрез фалшиви документи.

На 8 март при специализирана операция на МВР бяха арестувани 10 души, сред които и шефът на Националния осигурителен институт (НОИ) в Силистра. Те бяха задържани за издаването на фалшиви ТЕЛК-ове и документи за пенсия. Шестима души бяха привлечени към наказателна отговорност по случая. Под надзора на Специализираната прокуратура бяха направени претърсвания и изземвания от 14 адреса, леки автомобили и обиски на лица. Иззети бяха документи, сред които ТЕЛК-ови решения, банкови карти и извлечения от банкови документи.