Системата

Цацаров подкрепя разследване на тримата най-важни в Темида

Главният прокурор Сотир Цацаров не само подкрепя, но вече е обсъждал идеята на правосъдния министър Данаил Кирилов за създаване на нормативна възможност за разследване на тримата големи в съдебната власт – шефовете на ВКС и ВАС заедно с обвинител номер едно.

Цацаров първо уточни, че изразът, който се тиражира, за прекратяване на мандатите на тримата на върха на Темида, към които се числи и самият той, не е много правилен. Обвинител номер едно поясни, че предложението на правосъдния министър е за въвеждане на механизъм за носене на дисциплинарна отговорност при случаи на обвинение и разследване от страна на тримата големи на върха на Темида.

„Не става дума за предсрочно прекратяване на мандатите, а за механизъм, при който трима големи да могат да бъдат разследвани и да се провежда дисциплинарно и наказателно производство в случай на обвинение за тежки престъпления или нарушения на служебните задължения.“, обясни той.

„Това предложение среща разбиране и много силна подкрепа на ЕК. Ние сме го обсъждали с Данаил Кирилов“, коментира във Велико Търново главният прокурор, който участва в тържествата за 140 години от Учредителното събрание и Търновската конституция. Вчера промяната, която се обмисля, е била обсъдена и със зам.-шефа на ЕК Франс Тимерманс, добави той.

Главният прокурор честити празника на юристите, на търновци и на всички българи, и пожела малко повече българщина, а не толкова разделителни линии между политическите сили и депутатите, сравнявайки ги с онези техни предшественици, които са ударили звънеца на Учредителното събрание.

„Бих пожелал малко повече българщина и не толкова разделителни линии, не толкова граници и замеряне с кал. Това не работи за България. Ако трябва да сравня тогавашните времена и сегашните, тогавашните са български, дайте да направим сегашните толкова български“, призова Сотир Цацаров.

Главният прокурор изрази респект към съдиите от Спецсъда, присъдили 20 г. затвор на първа инстанция за искане на подкуп в особено големи размери от бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева. Заместничката й Биляна Петрова получи 15 г. решетки, а Петко Дюлгеров – 12 г. лишаване от свобода.

Цацаров изрази уважението си към съда, че не се е поддал на цялата кампания срещу магистратите. Той прогнозира, че и на втора инстанция присъдата ще бъде потвърдена.

„Смятам, че присъдата ще издържи и пред ВКС“, заяви пред ПИК във Велико Търново обвинител номер едно.

„Благодарност на прокурорите и разследващите полицаи. Смятам, че справедливостта възтържествува, зная че на много хора не им харесва“, допълни още Цацаров.

„Знам, че на много хора в момента им е много тъжно, но справедливостта победи“, каза още Цацаров в защита на прокурорите от Спецпрокуратурата след обявяването на присъдите. „Това издава безсилие, злоба и безсилие, но това е положението“, добави той. По повод проверката на прокуратурата срещу шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев главният прокурор обясни, че в Деня на Конституцията няма желание да коментира темата, защото не подхожда.

И отново коментира идеята за въвеждане на законов механизъм, който да позволи разследване на тримата на върха на Темида – главният прокурор и шефовете на ВАС и ВКС.

„Тук не става дума за предсрочно прекратяване на мандат, а механизъм по силата на който в случаите на тежки нарушения на принципите на съдебната система да има временно отстраняване по време на проверките. Това не е моя или на Данаил Кирилов приумица. Това е записано ясно в мониторинговия доклад на ЕК“, допълни Цацаров.