Юристи

Атанас Семов: ЕС си затваряше очите пред безобразията на политическия ни елит

Българите загубиха илюзията, че Европейския съюз може да дисциплинира политическия елит на страната ни. Европа нямаше механизмите, но и желанието да санкционира държавите, в които основните принципи на демокрацията не са защитени както трябва. Това коментира в ефира на Дарик професорът по европейско право и конституционен съдия Атанас Семов.

„Така нареченият механизъм за наблюдение беше ялов механизъм, неефикасен. Той е като забележка пред класа, това е мярка, която върши работа само ако ученикът се срамува. Ако той е загубил способността да се срамува, подобна мярка не върши никаква работа. Нашият политически елит загуби способността да се срамува някъде пред 1993-1994-та година“, коментира още проф. Семов.

По думите му няма нито една положителна тенденция в развитието на България през последните 30 години, както и през последните 12 години, в които сме членове на ЕС.

„Проблемите на съдебната система не са първи във времето и те не могат да бъдат решени без да бъдат решени проблеми на политическата система, която създаде проблемите в съдебната власт. Политическият натиск над съдебната система корумпира съдебната система“, каза още професорът по европейско право.

В предаването на Дарик „Реактивно“ Атанас Семов коментира още, че някои от грешките, които са направени от европейските лидери са довели до разочарование и страх от европейския интеграционен процес. „Ранната Меркел даде много на Европа, късната Меркел се превърна в проблем за Европа“ с изказването си за бежанците“, каза още Семов