Актуално

Сотир Цацаров: Рано е да се водят консултации за нов главен прокурор

„Правомощията на главния прокурор не трябва да се променят до избора на нов такъв“, заяви след срещата си с президента Румен Радев главният прокурор Сотир Цацаров. „Не бива да се мисли за каквито и да било изменения в статута на главния прокурор преди да бъде реализиран изборът“, бе категоричен обвинител №1 пред медиите.

В бъдеще обаче правомощията на главния прокурор ще бъдат променени, даде да се разбере Сотир Цацаров.

Затова според Цацаров до 2-3 седмици се очаква правосъдният министър Данаил Кирилов да внесе промени в Закона за съдебната власт, които да променят правомощията на главния прокурор и да осигурят по-стриктен контрол върху неговите действия. Според Цацаров „Европа изисква това и България трябва да се съобрази“.

„Трябва да бъдат изпълнени препоръките на Европейската комисия. Вече няма място за институционален инат, доводи или всичко друго. Ако това е цената за излизане от механизма (на наблюдение и контрол от страна на Брюксел – бел.ред.), тя трябва да бъде платена”, категоричен бе Цацаров в изявлението си пред медиите.

Цацаров намекна още, че лидерът на БСП Корнелия Нинова преследва политическа цел в сегашната предизборна ситуация с повдигането на темата за орязване на правомощията на главния прокурор още сега, преди избора на нов. За това се обяви лидерката на БСП вчера в Асеновград.

Цацаров изрази удовлетворение, че президентът се е разграничил от мнението на Нинова за орязването на правомощията му сега и веднага, въпреки че и двамата били по едно и също време на празника на града.

Главният прокурор не пожела да коментира изказванията на шефа на ВКС Лозан Панов срещу прокуратурата и въобще срещу България по време на срещите с авторите на докладите от мониторинга на ЕК. Попитан дали го е хванало срам, след като ги е прочел, публикувани на страницата на ВСС, Цацаров заяви: Не ме хвана срам от това, което аз съм казал, не ме карайте да коментирам другите, но бъдете сигурно, че тях не ги е срам.