В съда

Спецсъдът остави за постоянно в ареста кмета на Божурище

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста кмета на Божурище Георги Димов. Съдът се съгласи с твърдението на прокуратурата, че с продажбата на четири общински имота на ниски цени, той е ощетил общинския бюджет с над 2 милиона лева. Според адвоката на Димов обаче, продавайки имотите на тази цена, Димов е изпълнил решение на Общинския съвет.

Обвинението срещу кмета на Божурище коментира наблюдаващият прокурор Генка Брезашка: „Това са последиците от имуществен характер, има значителни вредни последици и от неимуществен характер, които се изразяват в накърняване на авторитета на органите на местно самоуправление и разколебаване на доверието на обществеността“.

Адвокатът на Димов Божидар Терзийски заяви: „На тази плоскост, че има нещо и личен мотив, бил той политически, на това не мога да отговаря, защото не ги споделям тези неща. Определено има някаква личностна атака, защото хората, които гласуват „за“, са и хората, които, от г-н Димов знам, подават системно жалби срещу него от 2015 г.

Димов е обвинен, че манипулирал търговете за продажба на 4 общински имота и така за тях са успели да научат само три конкретни юридически лица, едното от които представлявано от баща му, и физическо лице – следователка от Националната следствена служба. Благодарение на това те получили имотите за по 2,16 лева на квадратен метър.

Двете други обвиняеми по този случай – заместник-кметицата Габриела Дончева и служителката от Община Божурище Цветелина Димитрова вече са на свобода срещу парични гаранции.