Системата

Правосъдният министър обвини Лозан Панов в политическа зависимост

Съжалявам, че ще го кажа, може да прозвучи крайно, но едно такова поведение (на Лозан Панов) символизира политическата зависимост в съдебната система. Да се явиш политически говорител на политически формации в качеството си на председател, и то на ВКС, това според мен много сериозно обругава и дискредитира тезата за независимостта в съдебната система. Това заяви снощи в интервю за Канал 3 министърът на правосъдието Данаил Кирилов по повод политическите изяви на председателя на ВКС Лозан Панов.

„Ще споделя лично мнение – действително много от отдавна има основания за ангажиране отговорности на председателя на ВКС, но смятам, че ВСС действа изключително правилно в този случай, защото всяка една санкция би била очаквана и би била в контекста на героизирането му“, изтъкна Данаил Кирилов. „Очевидно е, че в това проявление има ясна тактическа цел да се героизира поведението на г-н Лозан Панов, при това този подход се използва при всеки един повод“, добави правосъдният министър.

Министърът обяви в ефира на Канал 3, че ще предложи присъствието на журналисти в обсъждането на работната група на предложенията във връзка с предложение за изменение на режима на отговорност на председателите на ВКС, на ВАС и на главния прокурор. „Първото представяне ще е в рамките на професионалните среди и дори на гражданските организации в работната група, която завършва работата си. Журналисти ще бъдат поканени, ще осигуря възможност да се излъчва. Надявам се колегите магистрати в работната група да не се притеснят – там ще говорим за закона“, каза Данаил Кирилов.

По въпроса за възможни санкции срещу т. нар. трима големи в правосъдието, министърът посочи: „Този режим е в три посоки: даваме отговор може ли да се води разследване и при какви обстоятелства срещу тримата големи, даваме детайли в процедурата, за да е ясно, че при този специфичен ход на разследване са гарантирани правата на всички лица“.

Кадър: Канал 3