Актуално

Настоящ и бивш шефове на военното разузнаване са обвинени от прокуратурата

Настоящият и бившият началници от служба ,,Военна информация“- Пламен Ангелов и Светослав Даскалов, получиха обвинения за престъпление по служба заради издаване на стотици разрешения за достъп до секретна информация в нарушение на закона. Проверяват се и съмнения за финансови злоупотреби във военното разузнаване. Пламен Ангелов отказа коментар пред медиите и заяви, че е в отпуск до приключване на проверката.

За 504 разрешения за достъп до ниво „Секретно“ и „Строго секретно“, тоест най-високите нива и най-строго пазените тайни на НАТО и на Европейския съюз, са дадени на служители от служба „Военна информация: според прокуратурата в нарушение на закона, тъй като разрешението е дадено не от някой от двамата директори на служба „Военна информация“, а от служители по сигурността на информацията.

Според информацията, с която ние разполагаме, това се е случвало от 2004 година. Прокуратурата разследва дадените разрешения от началото на април 2016 година до началото на май 2019 година. По този начин прокуратурата смята, че органът, който е дал разрешение, е неправомерен, а двамата директори – бившият и настоящият, не са изпълнили задълженията, които законът им вменява, а именно те лично като директори да организират тази дейност, както и да я контролират. Имали са възможност по закон единствено и само да упълномощят техен заместник.

Хората, които са получавали това разрешение, са били служители на Военното разузнаване, а дали тези разрешения са основателни е предмет на вътрешна проверка, която се провежда в момента. Според наша информация би трябвало тя да е приключила в петък, но се очаква до 10 юли докладът да бъде на бюрото на министъра на отбраната. Това е една от причините, поради които Пламен Ангелов отказа да коментира темата, тъй като не иска да влияе по никакъв начин на резултата от тази проверка, която се извършва от хора в самата служба.

Това, което от прокуратурата казвам официално е, че е назначена финансова ревизия на Агенцията за държавна финансова инспекция, която да провери парите, изразходвани от службата. Наши източници от Министерство на отбраната ни казаха, че има съмнения, че пари за придобиване за т.нар. чувствителна информация – онези пари, с които се заплаща на едни или други хора да дават информация на военното ни разузнаване, са били отчитани като изразходване на такъв тип дейност, но всъщност са били използвани за покриване на лични нужди. Има съмнения, че някои хора са се обогатели. Дали съмненията ще се потвърдят, предстои да разберем.