Системата

Гешев благодари на колегите си за подкрепата за кандидатурата му за главен прокурор

В специална позиция заместник главният прокурор Иван Гешев благодари на колегите си за подкрепата за номинацията му за следващ обвинител номер едно.

Тя беше разпространена от пресцентъра на Върховната касационна прокуратура, откъдето медиите научаваха за заявените досега позиции на съсловни организации и местни прокуратури „за“ кандидатурата на Гешев.

Единственият номиниран за наследник на Сотир Цацаров благодари, както на подкрепящите го, така и на тези прокурори и следователи, които не са направили това.

От името на настоящия обвинител номер едно и на ръководството на прокуратурата заявява, че няма да бъдат допуснати персонални атаки срещу магистрати и съдебни служители, защото са изразили лична позиция.

В становището се цитира конкретен прокурор – Силвия Соколова. Тя е от Специализираната прокуратурата, която допреди година и нещо Иван Гешев ръководеше.

Без да се уточнява дали магистратът е атакувана, защото го подкрепя или защото не го подкрепя, заместникът на Сотир Цацаров предупреждава, че на атаките ще се отговоря с всички позволени от закона средства, включително и с ясно изразено становище за подкрепа.

„Опитите за политически натиск за представяне на прокурорите и следователите като втора ръка магистрати, които нямат собствено мнение и гласуват под строй, видимо са мотивирани от партийни, корпоративни и/или лични интереси, различни от тези на българските граждани. Обяснимо е старанието на някои партии, бизнес кръгове, обвиняеми, подсъдими и/или осъдени лица, както и на техни представители, за пореден път да пробват да изключат професионалната ни общност дори от възможността да изразим мнение за собствения си избор“, пише в позицията си Иван Гешев и декларира увереността си, че прокурорите, следователите и съдебните служители заедно ще отговорят на очакванията за справедливост и сигурност на всички български граждани, независимо от обществения или социалния им статус.