Системата

ВСС възстанови Пламен Георгиев като спецпрокурор

За по-малко от минута прокурорската колегия на ВСС възстанови като прокурор в Специализираната прокуратура бившия председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Всички осем присъстващи съдебни кадровици гласуваха „за“ молбата на Георгиев.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет заседава днес  извънредно по молбата на бившия ръководител на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев да бъде възстановен като прокурор в Специализираната наказателна прокуратура. Георгиев подаде изненадващо оставка в сряда – няколко месеца след скандала с недекларираната си тераса.

На извънредното заседание не беше главният прокурор и още двама от съдебните кадровици от тази колегия. Защо решението беше взето без дебат – обясни Даниела Машева, говорител на Прокурорската колегия:

„Не се предполага да има дебат, тъй като законовите предпоставки бяха налице с решение на Народното събрание за освобождаването му от длъжността председател на комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, молба от негова страна, подадена на 31 юли за възстановяване на длъжността прокурор в специализираната прокуратура, която е заемал преди да бъде избран за председател на комисията и това са обстоятелствата, които трябва да се обсъждат при вземането на едно такова решение“.

За да не губи Георгиев осигурителен и магистратски стаж, осемте съдебни кадровици го възстановиха със задна дата – 1 август, обясни Машева.

Ден по-рано, когато той беше в парламента, заради оставката си, се оказа, че Антикорупционната комисия е приключила проверката си за конфликт на интереси по отношение на държавния глава Румен Радев. С подписа на четирима от членовете ѝ, защото Георгиев беше в отпуск, тя е прекратена.

Пламен Георгиев беше сред първите кандидати за работа в новосъздадената през 2011 година Специализираната прокуратура. Когато тя заработи на 1 януари 2012 година, той вече беше заместник правосъден министър в първото правителство на Бойко Борисов. Въпреки назначението, предишният състав на Висшия съдебен съвет го назначи и за заместник-председател на спецпрокуратура, а очакванията бяха, че един ден, когато се върне в съдебната система, ще е именно на този пост. В молбата си до Прокурорската колегия обаче Георгиев поиска да бъде назначен като редови спецобвинител.

От малко повече от седмица първоинстанционната Специализирана прокуратура има нов титулярен ръководител – Димитър Петров, номиниран за поста от кандидата за главен прокурор Иван Гешев и избран с 11 на 0 гласа от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. С издигането на Петров се оваканти и заместник-шефското място в структурата, която през последната година и половина разследва най-шумните дела – за корупция и срещу организирани престъпни групи. За евентуалното назначаване на доскорошния антикорупционен ръководител на вакантната позиция обаче трябва предложение от новоизбрания Димитър Петров, което отново да бъде гласуване  от Прокурорската колегия.