Законодателят

Свикаха извънредно заседание на правната комисия за съкратеното съдебно производство

Протестът в Сливен предизвика извънреден председателски съвет в Народното събрание. Левицата настоя спешно да бъдат приети промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), внесени поотделно от БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“ за отпадане на съкратеното съдебно следствие при причиняване на смърт или тежки телесна повреда. От ГЕРБ видяха опит за трупане на политически дивиденти.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя за прекъсване на заседанието и свикване на председателски съвет с мотива, че има риск от нарастване на напрежението в страната: „За да успокоим хората и да отговорим на очакванията им за справедливо решение от Народното събрание“.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова видя в призивите предизборно заиграване с мъката на хората: „Ние ще се включим в този председателски съвет, но категорично възразявам за начина, по който се използва мъката, неволите на хората, за да се трупат политически дивиденти“.

Извънредният председателски съвет събра представители на всички парламентарни групи и в рамките на 15 минути излезе с решение за заседание на правната комисия във вторник, 1 октомври, и спешно прокарване в пленарната зала.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова: „Съкратен срок между първо и второ от три дни, който е минималният, и в седмицата преди излизане във ваканция гласуване на второ четене в зала. Предложението на Министерски съвет за промени в НК, с които оставят досегашното положение, но просто намаляват от една трета на една пета, няма да се гледа в тези срокове до излизане във ваканция“.

Правосъдният министър Данаил Кирилов обаче обясни, че и промените в Наказателния кодекс, внесени от ГЕРБ, влизат в правната комисия и не се съгласи, че двете предложения са несъвместими: „Не може да има брак без мъж и жена. Така и е и в този режим. Има процесуална норма, има материално-правна норма“.