Системата

Бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев се отказва да бъде прокурор

Бившият вече шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев депозира оставка за освобождаване от длъжността “прокурор”, считано от 2 октомври, потвърдиха от ВСС. Най-вероятно оставката ще бъде гледана на заседанието на Прокурорската колегия в сряда.

Правителството назначи експредседателя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за генерален консул на България в испанския град Валенсия. Решението на Министерския съвет е взето на закрито заседание на 9 август.

Пламен Георгиев подаде оставка като шеф на антикорупционната комисия в последния ден на юли и още същия ден оставката му бе одобрена от Народното събрание. Той обясни напускането на поста със скандала с терасата на апартамента му в София, върху която – според Столична община, има построени незаконни постройки. Проверка на НАП показала, че всичко около доходите и придобиването на имота на Георгиев е чисто, обяви тогава той.

В началото на август прокурорската колегия на ВСС се събра на извънредно заседание, за да го възстанови на работа като прокурор в специализираната прокуратура. Назначението му там е от 1 август, решиха съдебните кадровици. Пламен Георгиев бе заместник-шеф на специализираната прокуратура преди да оглави антикорупционната комисия.