Законодателят

Парламентарна комисия подкрепи отпадането на съкратеното следствие

За по-малко от пет минути депутатите от парламентарната правна комисия подкрепиха предложението на БСП, „Обединени патриоти“ и Воля за отпадане на съкратеното следствие за умишлени убийства и тежки телесни повреди.

Въпреки че и депутатите от ГЕРБ гласуваха „за“, председателката на правната комисия Анна Александрова обясни, че е възможно преди второто четене те да предложат съкратеното следствие да остане при тежките телесни повреди:

„Защото смятаме, че с тежките телесни повреди – изнасилване и блудство, ще се задръсти цялата система. Ще се върнем 2007-а година, когато 268 000 преписки бяха прекратени. Нали разбирате, че тежките телесни повреди са твърде много като обем работа. Такава идея имаме, но не е категорично, разбира се. Това е като предложение. Нека да чуем и главния прокурор какво мисли, и съдиите от Върховния Касационен съд и следващия вторник да го обсъдим и да чуем всички какво мислят“.

Очаква се текстовете, около които се обединят  другия вторник депутатите от правната комисия, да бъдат подложени на гласуване още на следващия ден, каза още Александрова.