Актуално

Съдът разреши на неваксинирано дете да посещава детска градина

Административен съд Сливен разреши на родителите на дете без задължителните ваксинации, одобрени от Министерство на здравеопазването, то да посещава детска градина, съобщи БНР. Решението е от 29 октомври и е публикувано на интернет страницата на съда. Бащата на детето – отец Евгений Янакиев, и съпругата му съдят РЗИ и Министерството на здравеопазването за дискриминация.

Отец Янакиев коментира, че е взел решението да не ваксинира детето си на база своя житейски опит и опита му с деца.

„Съдията точно това е казал, че няма опасност за другите деца поради факта, че са ваксинирани. Аз мога да се притеснявам – който не си ваксинирам детето, че може да се зарази от нещо, докато ваксинираните нали имат имунитет?“.

Във връзка с казуса началникът на Детското отделение в Сливен д-р Люба Бъчварова коментира, че ваксините не дават странични ефекти, а децата без ваксини са винаги в риск.

„Всеки родител има право на собствено мнение и отговаря за здравето на детето си, но когато се поставя здравето на общата популация, тогава проблемът е сериозен, медицински“.

Главният секретар на РЗИ-Сливен Деян Петров коментира, че решението на Административния съд ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

 

Снимка БГНЕС