Актуално

Президентът ще обяви решението си за Иван Гешев

Държавният глава Румен Радев ще направи днес от 17.05 часа на „Дондуков“ 2 изявление за медиите.

Това съобщиха от прессекретариата на президентството. Изявлението ще е по повод избора на нов главен прокурор от Висшия съдебен съвет.

Междувременно Cъюзът нa cъдиитe пpизoвa пpeзидeнтa Румен Радев да не подписва указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. От най-голямата съсловна организация искат от държавния глава да стане инициатор за пpoдължaвaнe нa ĸoнcтитyциoннaтa peфopмa нa пpoĸypaтypaтa.

Ha 24 октомври след близо десетчасово изслушване пленумът на Висшия съдебен съвет – с 20 гласа „за“ и 4 „против“, избра за наследник на Сотир Цацаров настоящия му заместник Иван Гешев. На следващия ден предложение на съдебните кадровици беше изпратено на президента, от чийто указ зависи финализирането на процедурата. Досега призив към него да не подписва отправиха от „Бългapcĸи aдвoĸaти зa пpaвaтa нa чoвeĸa“, „Πpaвocъдиe зa вceĸи“, бившият омбудсман Maя Maнoлoвa и предшественикът на Радев – Poceн Πлeвнeлиeв.

В единствения си коментар по темата държавният глава обяви, че ще обяви решението си в обозрим срок и няма да го направи под натиск.