Актуално

Иван Гешев: Бях сам и като кандидат за шеф на спецпрокуратурата. Проблем ли беше?

Иван Гешев коментира и днес отказа на президента Румен Радев да подпише указа на назначаването му за главен прокурор. Днес той бе на среща с Венецианската комисия в Народното събрание заедно със сегашния титуляр на поста Сотир Цацаров.

„Как да коментирам? Президентът е в правото си. Президентът изпълни конституцията. Благодаря му, че изпълни конституционните си задължения в обозрим срок. Благодаря и на колегите от професионалната общност – прокурори, следователи, които застанаха зад мен, и мисля, че това е ясно за всички. Защото това е един професионален избор, а не политически избор. Благодаря и на ВСС, който на предишното изслушване в голямата си част застана зад мен. Благодаря на тези, които гласуваха против мен. Благодаря и за това, защото процедурата бе максимално открита, прозрачна и публична; по начин, по който не е прозрачна в нито една европейска страна. В нито една европейска страна няма процедура, която да се излъчва на живо по националната телевизия в продължение на 10 часа, или поне на мен не ми е известно. Ако има, ще ми кажете. Благодаря ви“, заяви Гешев.

След това се опита да избегне камерите и въпросите, а охраната му му помагаше. Попитан дали ще участва, ако има нова процедура, и какво ще стане, ако има и друг кандидат, Гешев обяви: „Вижте, вие ми задавате теоретични въпроси. Аз не се притеснявам дали са един, два, три или 15 кандидата. Мисля, че сте го отчели на десетчасовото изслушване. Така че решението колко кандидата са, се взима от прокурорската колегия. Прокурорската колегия се е обединила върху една кандидатура. Има такава законова възможност, не е нарушение на закона, така че аз не виждам проблем. Аз бях сам и като кандидат за шеф на Специализираната прокуратура. Проблем ли беше? Може ли?“. После пак се опита да тръгне.

На повторен въпрос: „Ще участвате ли в следваща процедура?“, той каза: „Като дойде моментът, ще отговоря“.