Актуално

Корнелия Нинова обвини премиера, че е в договорката за издигане на един кандидат за главен прокурор

БСП уважава решението на президента, той изпълни конституционната си възможност да върне във ВСС решението за избор на Иван Гешев за главен прокурор. Това заяви председателят на партията Корнелия Нинова, предаде БНР.

Тя призова лидерите на останалите политически сили да не оказват натиск върху кадровиците на съдебната власт при избора им на обвинител номер 1. Нинова припомни становище на БСП от юли по повод единствената номинация на Иван Гешев за главен прокурор:

„Състезание само с един участник не е истинско състезание. Единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание, е премиерът Борисов. Казвам, че сме се надявали Борисов да прояви здрав разум и да внесе втора кандидатура, уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост. За нас той е участник в договорката за издигане на един единствен кандидат. БСП в такива уговорки не участва и законът не ни дава право нито да предлагаме, нито по някакъв начин да въздействаме на този процес“.

Междувременно след вчерашното си решение да върне избора на главен прокурор на Висшия съдебен съвет, днес Румен Радев заяви, че сега на ход е ВСС.

„Направих това, което е в моите правомощия“, каза държавният глава и обясни:

„Оценката за професионалните и етични качества на кандидатите и техният избор са изцяло правомощия на ВСС, негова е и отговорността пред обществото. Така че в България всеки трябва да започне да си носи своята отговорност. Нека да не спекулираме, нито искам да влияя по някакъв начин с някакви прогнозни действия. На ход сега е ВСС. Не искам нито да гадая, нито да влияя по някакъв начин. Пак казвам, моите действия и мотив са изцяло в рамките на моите правомощия“.

Снимка БГНЕС