Актуално, Законодателят

В МВР се създава нова Главна дирекция “Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за МВР, с които се създава нова Главна дирекция “Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“. В нея ще се включат досегашната дирекция „Жандармерия“ и Специализираният отряд за борба с тероризма. Според вносителите на промените, така ще се постигне по-добро управление на ресурсите.

Предвижда се глоба до 2000 лева, ако някой наруши физическата неприкосновеност на полицай или пожарникар. Предвидени са и разпоредби, свързани свързани с нови модерни научни методи и повишаване качеството на експертизите, извършвани от Научноизследователския институт по криминалистика.

Друга цел на законопроекта е недопускане на назначения на хора, за които е установена зависимост към наркотични вещества. Както и временно отстраняване на служители, които се явят на работа след употреба на такива вещества. От „Обединените патриоти“ заявиха, че между първото и второто четене на закона ще предложат текстове за регламентиране на доброволните отряди, които да помагат за опазване на обществения ред.